Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Доцент кафедри ЗМД Андрій Тодощук: «Держава недостатньо контролює «човникову торгівлю» та торгівлю загалом»

29 грудня 2017, 14:50
За матеріалами Польсько-українського порталу

Верховна Рада України прийняла закон, яким обмежила суму безмитного ввезення закордонних товарів для осіб, які регулярно перетинають український кордон, так званих «човників», та на закордонні посилки. Якщо зараз щодоби через кордон без мита можна провезти товарів на 500 євро, то від 1 січня цю суму зменшили вдесятеро – до 50 євро.

У коментарі Polukr.net доцент кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності, координатор освітньої програми «Управління митною діяльністю» у Національному університеті «Львівська політехніка», а в минулому – заступник начальника Львівської митниці Андрій Тодощук розповів, що цими змінами держава хоче вивести з тіні «човників» та контролювати торгівлю.

– Держава недостатньо контролює «човникову торгівлю». Кожна країна хоче захистити свою економіку, вводячи окремі тарифні і нетарифні заборони для фізичних осіб. В Україну надалі безмитно можна ввозити товари на 500 євро і 50 кг, якщо ви були впродовж доби один раз за кордоном, а якщо були двічі й більше разів упродовж доби, то за другий і наступні рази вже сплачуєте податки. Зараз цю норму звузили. Дозволять ввозити безмитно, якщо були понад 24 години за межами України і раз на 72 години. За міжнародними конвенціями, кожна держава має право вводити обмеження, на яку суму можна завозити товару. Ця «човникова торгівля» має перейти з русла торгівлі на купівлю товарів для себе. А для торгівлі слід реєструвати підприємця чи ФОПа, платити податок. Якщо товари походять з Європи, то ставки мита на них 0% і тільки сплачують 20% ПДВ.

Щодо ввозу товарів з інтернет-магазинів, то держава запровадила обмеження на три посилки по 150 євро на місяць кожна. 150 євро – це 4800 грн. Це майже на 1000 грн більше за мінімальну зарплату. Тобто, якщо в родині є три особи, то це велика сума, яку родина має потратити на ці покупки. Усі великі мережі техніки теж працюють як ФОПи. Я б рекомендував державі здійснити наступний крок, щоб усі покупки як у звичайних, так і в онлайн-магазинах відстежували. Наразі такої системи немає. Наприклад, якщо ви купили в когось комплект меблів в Україні, то з нього треба сплачувати податок. В Україні не відстежують, звідки особа взяла цей комплект меблів. Тож є можливість купувати товари, які, можливо, були завезені нелегально. Держава не контролює обіг цих товарів. Якщо особа купила речі та їх офіційно завезла, то все добре, це не дає наживи для кримінального бізнесу, прибутку з товарів нелегального походження. Держава робить кроки в напрямку контролю торгівлі. Ці кроки мають бути більші та ширші. Це стосується всіх покупок. І, на мою думку, в цих змінах немає змови великих інтернет-продавців техніки.

Україна – суверенна держава, яка має свої закони і захищає економічні інтереси. ЄС не визначає конкретну суму, на яку можна безмитно ввозити товари. У межах 500 євро раз на 72 години – цілком нормальна норма. У нас у прикордонних районах Львівщини ціле покоління громадян все життя ведуть «човникову торгівлю». Вони обходять закони і безмитно, без податків, торгують. Це слід виправляти. Зазначені зміни ніяк не суперечать зобов’язанням України в рамках зони вільної торгівлі з ЄС.