Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Дизайнери Львівської політехніки долучились до промоції першого в Україні графічного роману в стилі BD

20 листопада 2017, 15:28
Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки

З нагоди випуску графічного роману «Герой поневолі» кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки та видавництво «Леополь» влаштували презентацію цього небуденного видання за участю авторів Міхая Тимошенка та Кирила Горішнього.

В Україні була вперше видана українська класична література у вигляді графічного твору. Зазвичай у франкомовному світі цей різновид мистецтва називають «мальованими стрічками», скорочено – BD. Нині він набув настільки широкої популярності, що його вважають одним із дев’яти найважливіших мистецтв. В Україні він ще маловідомий і його помилково асоціюють з поняттям «комікс» або жартівливою дитячою літературою. Насправді ж BD цікавий не тільки для дітей, але також і для дорослих, особливо така його різновидність як графічний роман.

Сам же графічний роман «Герой поневолі» – це двотомна графічна адаптація історичної повісті Івана Франка. Головний герой Степан Калинович – українець, який не звик до самостійних дій. Його доля кардинально змінюється, коли він не зі своєї волі опиняється серед стрілянини під час вуличних боїв між поляками та австрійцями. З ним трапляються неймовірні пригоди на львівських барикадах революції «Весна народів» у 1848 році.

Відтак автори роману пропонують подолати стереотипи та ближче познайомити читача з надзвичайно цікавим літературним явищем французької і бельгійської культури.

Довідка

Міхай Тимошенко народився 1980 року в румунському місті Мачін. Він – художник та співавтор концепції. Працює в жанрах живопису, карикатури та графіки. Коли йому виповнилося 19 років, молодий митець переїхав в Україну, на батьківщину свого прадіда. У 2006 році закінчив Львівську національну академію мистецтв (відділ графічного дизайну).

Кирило Горішний народився 1977 року в Парижі. Він – автор адаптації тексту та співавтор концепції. Здобувши ступінь магістра історії в Сорбонні, 2002 року повернувся на близькі йому терени, в Україну – землю його дідусів і бабусь.