Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

EBEC Challenge, коли «рулять» найрозумніші: в Університеті відбувся локальний етап Інженерних змагань

12 грудня 2017, 09:19
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

П’ять днів (від 27 листопада до 1 грудня) особливо інтенсивної роботи, безліч ідей, спроб і експериментів – саме так працюють команди під час Інженерних змагань EBEC Challenge у Львівській політехніці. Щороку восени цей «вибух мозку» для студентів-політехніків організовує молодіжна організація BEST. Цього разу вони особливі, адже навесні політехніки організовуватимуть національний етап EBEC Challenge у Львові.

Насправді все починається ще задовго до самих змагань. Адже перш ніж «вийти в світ», BEST-івці все ретельно планують, учать тих, хто лише потрапив до команди. А вже потім відбувається відбір команд, які зголосилися до участі. Найцікавіше, що окрім добрих знань із інженерії, англійської мови, щоб на міжнародному рівні гідно презентувати свої напрацювання і не осоромити університет, усіх перевіряють на адекватність. Тобто запитують про всяку-всячину, яка має відкрити глибинні комплекси чи потенціал учасників. Як ось, що ви робили б, якби ваша команда була олівцями, які потрапили до блендера? Тож можете собі уявити, наскільки треба мати оригінальне мислення, щоб вигадати щось адекватне. Та, зрештою, завдання команди отримують дуже оригінальні. Думаю, що після таких змагань запитання на сесії їм здаватимуться просто примітивними.

У категорії CaseStudy (розв’язання теоретичних, технічних чи управлінських завдань) завдання були різні. Наприклад, для кондитерської фабрики «Світоч» треба продумати забезпечення її відновлювальною енергією. Учасники команд мали не лише запропонувати цікаві ідеї, а й прорахувати затрати на нововведення і час, потрібний для їх окупності. Студенти пропонували й сонячні батареї, і підлогу, яка від кроків виробляє енергію. Тобто було чимало цікавих і, головне, практичних пропозицій.

Та це ще не так складно. А як вам таке завдання – колонізація іншої планети? Усі команди наголосили, що найперше нову планету озеленять, а потім заселятимуться групками, розбудовуючи невеличкі колонії, а не всі зразу.

Третього дня було, мабуть, найскладніше завдання – покращити транспортну систему Львова. Студенти запропонували застосовувати програму Google API, щоб аналізувати кількість транспорту на дорозі, а також встановити певний ліміт, скільки машин мають їхати на якій дорозі. Є навіть п’ятирічний план для застосування такої системи і створення спеціальних карток руху авто, які би під’єднувалися до навігатора телефону, а також запропонували створити нову систему доріг. І це все зробила одна команда – 4 parts – 1 mind.

Категорія TeamDesign (практичне розв’язання певного технічного завдання) завжди дуже складна. Бо фактично з гори сміття треба зробити конкретний прилад, який ще й працюватиме. Цього разу впродовж трьох днів із різноманітних дротів, пластиліну, світлодіодів майстрували пристрій, у якому одна за одною мали засвічуватися лампочки у певній послідовності.

Інженерні змагання вже давно себе зарекомендували як універсальна можливість політехнікам перевірити власні знання і сили, вміння діяти в екстремальних ситуаціях, демонструвати ораторські здібності та продуктивно спрацьовуватися з різними людьми у випадках, коли обмежені ресурси, час, а емоції аж зашкалюють.

Оцінювали ідеї та напрацювання команд судді з різних галузей: представник Nestle Назар Старушок, асистент кафедри систем штучного інтелекту ІКНІ Юрій Кривенчук, представник Dialog Semiconductor Сергій Тітков, студент Роман Ганус.

Отож, цьогоріч перемогу в категорії TeamDesign здобула команда Regular team, друге місце – «Свято» і третє – Sunshine.

У категорії CaseStudy переможцями стала команда 4 parts – 1 mind, другою – Players, третє місце посіла команда «Собака Кирило».