Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Ідеї сталого розвитку на місцевому рівні: науковці кафедри ПМВ Львівської політехніки організували круглий стіл

28 листопада 2017, 14:13
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

На кафедрі політології та міжнародних відносин обговорили програму сталого розвитку в Україні, її пріоритетні напрями реалізації, а саме – чинники екологічної безпеки, нормативно-правового забезпечення сталого розвитку в Україні, економічні аспекти. Після цього відбулася поїздка до Дрогобича.

Як ідеї сталого розвитку втілювати на місцевому рівні? Навколо цього стрижневого питання об’єдналися науковці кафедри ПМВ, яка вже кілька років бере участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». До обговорення важливого питання долучилися колеги з Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола Володимир Погребенник та Наталя Паньків, які порушили проблеми екологічної безпеки, зокрема стану води та екологізації туризму. Про нормативно-правові аспекти сталого розвитку розповів доцент кафедри ПМВ Руслан Демчишак, а про економічні, у контексті експортної політики, – доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки Юрій Малиновський. Координатор проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ігор Назар ознайомив присутніх із головними засадами проекту, а саме з його 17 цілями, які учасники втілюють на практиці. У проекті беруть активну участь не лише викладачі та науковці, а й студенти.

Учасників круглого столу привітали завідувач кафедри ПМВ Галина Луцишин і директор ІГСН Ярина Турчин. Прозвучала цікава інформація про те, що наступного навчального року в Політехніці набиратимуть студентів на першу в Україні міждисциплінарну магістерську програму з енергетичної безпеки, де прерогативним буде вивчення проблем сталого розвитку.

Після академічної частини учасники круглого столу вирушили до Дрогобича, одного з двох міст Львівщини, де на практиці втілюють програму «Сталий розвиток, орієнтований на громаду». Як розповів редакції учасник поїздки доцент кафедри ПМВ Руслан Демчишак, команда відвідала ОСББ «Альянс» – як успішний приклад утілення ідей ОСББ, що розвивається за фінансової підтримки програми ПРОООН (його левова частка), місцевого бюджету й мешканців будинку, де діє ОСББ.

– Також відбувся круглий стіл за участі представників департаментів Дрогобицької міськради. Вони на прикладі Дрогобича продемонстрували всі складники програми «Розумне місто» – електронні медичні картки, електронний моніторинг проблем громадян різних мікрорайонів міста, інформаційні монітори в центрі, різні форми співпраці громади і влади. Дрогобич – це приклад як співпраці держави і влади, так і самоорганізації громади, досвід розв’язання проблем на рівні свого будинку, вулиці, – розповів доцент Демчишак.