Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій: сто років невпинних здобутків

18 грудня 2017, 12:58
Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки

Цими днями працівники кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій Національного університету «Львівська політехніка» відзначають знаменний ювілей – 100 років від дня створення. Заснована ще у 1917 році, вона завжди перебувала на передових позиціях науково-технічного прогресу, будучи потужним науково-освітнім ядром Львівської політехніки, його славою та гордістю.

Виступаючи на урочистостях з цієї нагоди, ректор Університету професор Юрій Бобало, зокрема, зазначив:

– Що таке сто років у житті цієї славетної кафедри? Насамперед слід назвати кількість високоякісних фахівців, яких вона випустила за роки свого існування. А це більш ніж 4000 знаних не лише в Україні, але й далеко поза її межами професіоналів. Якщо ж говорити про ваші великі здобутки, то за це маємо дякувати насамперед ветеранам кафедри, її відомим випускникам і теперішнім працівникам.

Головною ж традицією, що сформувалась на кафедрі впродовж цих ста років, ректор назвав велику відповідальність її науково-педагогічного колективу за підготовку висококваліфікованих фахівців:

– Я дуже добре пам’ятаю особливо те, що стосується науково-дослідної роботи кафедри. Це надзвичайно важливі розробки, які тут реалізували ще у радянський період і в часи нашої незалежності. Достатньо згадати про вкрай актуальне для нашої держави завдання – розробку високоточних вимірювальних систем витрачання газу, що нині дає змогу зекономити в національному масштабі мільйони, якщо не мільярди гривень. Відтак, щиро вдячний вам за те все, що ви зробили, робите й будете робити для іміджу й самої кафедри, і Львівської політехніки.

Про безсумнівні досягнення кафедри в усіх напрямах її діяльності яскраво свідчить навіть сама хронологія видозмін назв кафедри. На початках вона мала назву «Технологічні вимірювання». Тоді її очолював один із фундаторів теорії й практики точних вимірювань професор Роман Віткевич. Згодом кафедра, якою тоді керував професор Микола Шуміловський (котрий пізніше став членом-кореспондентом Академії наук Киргизії), отримує найменування «Теплотехнічні вимірювання і прилади». У 1951–1958 роках цей науково-освітній підрозділ входить до складу кафедри «Автоматичні вимірювальні пристрої», якою керував легендарний вітчизняний вчений Костянтин Карандєєв, член-кореспондент Академії наук СРСР.

Згодом, відгукуючись на насущні потреби готувати фахівців з автоматизації технологічних процесів, кафедра була реорганізована й отримала назву «Автоматизація виробничих процесів», нею впродовж тривалого часу керував знаний львівський науковець Юрій Сітницький. Саме тоді й була створена її основна лабораторна база та визначено напрямок наукових пошуків її співробітників. Кафедра готувала фахівців у галузі автоматизації та комплексної механізації хіміко-технологічних процесів, автоматизації теплоенергетичних процесів, процесів переробки нафти й газу, їхнього видобування, транспортування та зберігання.

У 1969 році кафедру було перейменовано на «Автоматизацію теплових і хімічних процесів». Нею почергово керували Володимир Кос, Едуард Браїлов, а у 1986 році кафедру очолив її нинішній керманич академік Української нафтогазової академії професор Євген Пістун, який, до речі, не полишає стін Львівській політехніки майже 60 років.

Велика заслуга талановитого і дружного колективу кафедри й у тому, що вона виступила ініціатором відкриття в Україні такого перспективного базового напрямку навчання як «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Для цього був розроблений і впроваджений відповідний державний стандарт. Високий авторитет львівських політехніків – фахівців галузі – засвідчує той факт, що тривалий час науково-методичну комісію Міністерства освіти і науки України з цього напряму очолював саме Євген Пістун. Співробітники кафедри також виступили ініціаторами створення ЗАТ «Інститут енергоаудиту і обліку енергоносіїв», в якому розв’язують вкрай важливі для України завдання з енергозбереження та обліку енергоносіїв. Відтак кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, що має найвищий рівень акредитації, створила знану й авторитетну в науковому середовищі школу, з надр якої вийшла ціла плеяда відомих науковців, котрі заклали основу для розвитку у Львові сучасної приладобудівної промисловості.

Про те, що кафедра виховала не лише відомих фахівців та науковців, але й знаних політиків, засвідчили теплі виступи та спогади її випускників. Це і Віктор Ткачук – досвідчений урядовець, який має великий стаж роботи у сфері національної безпеки, і народний депутат України Андрій Кіт. Обидва говорили про те, що навчання на кафедрі насамперед навчило їх високої відповідальності за будь-яку доручену справу. Й те, що це не просто слова, свідчить хоча б той факт, що, приміром, нині Андрій Кіт за дисципліною відвідувань сесійних засідань Верховної Ради має блискучий на тлі більшості теперішніх нардепів показник – 100 відсотків!

Згодом за участю ректора Юрія Бобала та директора Інституту енергетики та систем керування Андрія Лозинського відбулося відзначення ветеранів і теперішніх співробітників кафедри почесними дипломами та грамотами, а також віншування від народного камерного вокального ансамблю «Аколада».
 

Світлини Йосипа Марухняка