Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Львівська молодь засіває DoBro на Сході: політехніки беруть активну участь у проектах християнської спільноти

6 лютого 2017, 16:00
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

Молодіжна спільнота DoBro (виникла в березні минулого року), яка діє при Центрі студентського капеланства ЛА УГКЦ – це волонтерський простір, що об’єднує різноманітні проекти над якими працює студентська християнська молодь.

– Раніше провадили діяльність у трьох напрямах: допомагали українським воїнам, працювали з дітьми-сиротами та підтримували сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Зараз більше уваги приділяємо роботі з дітьми Донеччини, зрештою, наш проект так і називається – «Схід». Наприкінці минулого року ми провели три табори в Костянтинівці Донецької області, спрямовані на розвиток і підняття національної свідомості людей, які живуть на сході України, – розповів очільник спільноти, магістр першого курсу ІЕПТ Роман Дмитрів. – Обрали саме ту територію, бо там надзвичайно великий потенціал, а роботи як такої ніхто не провадить. Зараз почали створювати своєрідну волонтерську спільноту з молоді Костянтинівки. Маємо на меті навчити їх працювати самостійно, щоб наша започаткована праця продовжувалася. Приємно, що багато відомих людей їздять туди з різними цікавими акціями, проектами. Так демонструємо, що нам не байдужа доля східної України, молоді, яка живе там.

DoBro більше уваги приділяє роботі з дітьми, бо на них, як зазначили волонтери, не має такого масштабного впливу антиукраїнська пропаганда, яка потужно працює на Сході. Хоча до нещодавнього таборування, яке відбувалося у Львові (докладніше можна прочитати на сторінках попереднього числа газети), залучали й батьків.

– Це до певної міри був експеримент і він вдався. Батьки були приємно вражені, бо переконалися що у Львові ніхто їх не переслідував, не утискав. Зрештою, тут і діти, і батьки намагалися розмовляти українською мовою, їм було цікаво. Тож зараз будемо активніше поширювати нашу роботу й на сім’ї загалом. Та, навіть приїхавши вже вкотре до Костянтинівки, помітні позитивні зміни. В рамках наших таборів щодня відправляють Літургію. Священик ділився своїми приємними враженнями, що більше людей почали приходити на Службу Божу з дітьми, – розповіла учасниця спільноти, магістрантка першого курсу ІЕПТ Богдана Карпа.

Зараз планують проводити табір раз на три місяці. Та поїздки на Схід відбуватимуться щомісяця, бо роботи дуже багато та й не хочуть втратити того запалу в молоді, який засіяли. Роботу проводять і дистанційно через соцмережі. Один із основних задумів активістів спільноти – залучити дітей до Церкви, показати, що УГКЦ спроможна допомогти, підтримати і сприяти розвитку.

Окрім цього, молодь практично кожні два тижні провідує Краковецьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат та Львівську загальноосвітню школу-інтернат №2.

– Ми розробили цілу програму, яка розрахована на різні вікові групи. Для менших вихованців проводимо різні ігри, гуртки, танці; старші учні мають можливість спілкуватися зі семінаристами про те, що їх турбує. Також для всіх проводимо майстер-класи з малювання, розважаємося різними інтелектуальними іграми. Зараз шукаємо волонтерів, які б займалися з хлопцями футболом, – додала Богдана.

До діяльності спільноти DoBro можуть долучатися всі охочі. Головне, щоб розуміли, що хочуть працювати.