Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

МІОК Львівської політехніки організував низку заходів до Дня української писемності та мови

21 листопада 2017, 11:27
МІОК Львівської політехніки

Традиційно День української писемності та мови у Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відзначали проведенням Міжнародної науково-практичної конференції «Українська мова у світі». Цього року в Інституті відійшли від цієї традиції у зв’язку з тим, що заплановану конференцію буде проведено у другій половині серпня 2018 року в рамках Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл. Але, незважаючи на це, МІОК не міг не організувати низку заходів, приурочених до відзначення Дня української писемності та мови.

Одним із таких наймасштабніших заходів став ініційований МІОКом та товариством «Українсько-Грецька Думка» Міжнародний флешмоб «Фото з улюбленим словом українською», до якого ще й досі продовжують долучатися учасники не тільки з України, а й із різних куточків світу. І це не дивно, адже мільйони українців розуміють, наскільки важливою є підтримка, зміцнення та розвиток української мови, зростання її престижу та популяризація у світі. Цей флешмоб став свідченням того, що українська мова возвеличує Україну та слугує єднанням між минулими та майбутніми поколіннями українців з усього світу.

Ще одним важливим заходом для Інституту став Методичний семінар з викладання української мови як іноземної (УМІ), проведений україністами МІОКу 6 листопада 2017 року з нагоди відзначання Дня української писемності та мови. Головним доповідачем виступив Єгор Дзьобик, співробітник Центру слов’янських мов, викладач Безкоштовних курсів української мови у Мінську, організованих за сприяння посольства України в Білорусі.

У рамках семінару Єгор Дзьобик розповів не тільки про певні досягнення, а й про проблеми, які виникли перед викладачами курсів:

  • наявність різнорівневих груп, слухачі яких належать ще й до різної вікової категорії;
  • велика наповнюваність таких груп через неабиякий ажіотаж серед охочих вивчати українську мову в Мінську;
  • недостатня кількість навчально-методичних ресурсів, які б допомогли викладачам у підготовці до занять, а також відсутність якісних підручників, які б більше підходили білорусам для вивчення української мови не тільки як іноземної, а й мови, яка є спорідненою з їхньою рідною мовою.

Україністи МІОКу мали змогу обмінятися досвідом з білоруським викладачем-практиком щодо викладання УМІ для груп студентів, які мають різні рівні володіння українською мовою, презентувати освітній портал «Крок до України», а також анонсувати низку подій, які заплановано провести у 2018 році: форум, конференцію, методичні семінари, а також традиційну Міжнародну літню школу україністики. Наприкінці заходу наукові співробітники МІОКу подякували Єгору Дзьобику за цінні методичні рекомендації та практичні поради і висловили свої щирі побажання та сподівання на подальшу співпрацю.

Семінар як етап реалізації проекту «Крок до України» ще раз засвідчив великий взаємний інтерес учасників та необхідність відкритого діалогу між представниками українських громад за кордоном і науковцями з України для спільної реалізації освітніх програм.