Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

На ринок виходять успішні випускники: магістри кафедри політології та міжнародних відносин захистили свої роботи

28 грудня 2017, 14:44
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Магістри зі спеціалізації «Міжнародні відносини» спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та реґіональні студії» кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН свої кваліфікаційні роботи захищали 20–22 грудня.

Першого дня свої творчі здобутки іноземною мовою захищали Олександр Коваль, Оксана Лагода, Нгуєн Хиу Тхой, Юлія Димінська, Аліна Білик, Вікторія Почекаліна, Олександр Дикий, Катерина Коваль та Лілія Губаль.

Олександр Коваль приїхав здобувати ступінь магістра з Могилева-Подільського. Йому ще в школі подобалися гуманітарні науки, а англійська стала його пріоритетним предметом, тому опановував її самостійно. Допомогла подолати бар’єр у спілкуванні з іноземцями й зреалізувати себе програма Work and Travel. Оскільки вважає, що Україна мусить найближчим часом обрати свій зовнішньополітичний вектор, бо членом ЄС стане не скоро, то вирішив дослідити Балто-Чорноморський Союз як зовнішньополітичний проект держав Центрально-Східної Європи. На думку Олександра, саме він може стати гідною альтернативою для України, адже «може задовольнити національний інтерес нашої держави, уберегти від подальшої агресії Росії, захистити територіальну цілісність і допомогти стати цілком спроможною державою».

Волинянка Оксана Лагода аналізувала політику Дональда Трампа, досліджувала міграційну кризу у США, про яку нинішній президент висловлюється дуже негативно, хоча саме вихідці з інших країн зробили цю країну успішною і багатою.

– Оскільки англійська мова мені подобається, то під час навчання у Львові завжди шукала підробіток саме в іноземних фірмах, – розповідає Оксана. – Тепер працюю перекладачем з англійської та пишу статті. Планую залишитися жити і працювати у Львові.

А ось Нгуєну Хиу Тхою пощастило, адже захищався мовою, яку знає краще, ніж українську. Ступінь бакалавра він здобув у В’єтнамі, а його друг, який навчається у Львові, запропонував йому здобувати ступінь магістра в цьому місті.

– Він мені багато розповідав про Україну, про освіту, людей, – каже хлопець. – Тож я вже два роки тут мешкаю, вивчаю українську мову. Дуже задоволений, що навчався саме у Львівській політехніці. Після захисту поїду додому й шукатиму шанс, щоб вернутися в Україну. Хотілося б працювати у В’єтнамському посольстві в Києві, щоб поліпшувати міжнародні відносини між нашими країнами.

Творчі роботи цьогорічних магістрів стосуються найрізноманітніших галузей міжнародного й суспільно-внутрішнього політичного життя країни, актуальних тем сьогоднішніх міжнародних відносин.

Колишній секретар ДЕКу доцент кафедри Леся Дорош (нині цю функцію перебрала доцент Зоряна Зазуляк) дуже добре знає кожного магістра, бо з ними від першого року навчання на бакалавраті. Вона задоволена, бо майбутні міжнародники знають іноземні мови, мають глибокі фахові знання, комунікативні. Так, Оксана Лагода й Олександр Коваль не лише відмінно навчалися, а й активно займалися науковою роботою, міжнародною співпрацею, не раз вигравали різні ґранти і брали участь у міжнародних програмах. Не відстають від них і Юля Димінська, Вікторія Констянтинова та багато інших, яких кафедра цьогоріч випускає «у світ».

Голова ДЕКу доцент кафедри теорії та історії політичної науки ЛНУ ім. І. Франка Наталя Хома вважає, що наші студенти «дуже сильні, мають хороший рівень знань іноземних мов і фахових знань».

– Більшість кваліфікаційних робіт апробовано на всеукраїнських або міжнародних конференціях, – додає завідувач професор Галина Луцишин. – Високу якість робіт забезпечила й практика в реґіональному представництві Міжнародного фонду «Відродження», консульстві Литви в Україні, в управлінні міжнародних відносин ЛОДА, в організації «Європейський діалог» тощо. Наші цьогорічні випускники, які представляють майже всі реґіони України, досить успішні й потужні. Більшість уже працює в компаніях із міжнародним капіталом, в органах влади, різних міжнародних організаціях.