Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Очільник кафедри теоретичної та прикладної економіки Жанна Поплавська: працювати заради майбутнього

13 лютого 2017, 09:06
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Кафедра теоретичної та прикладної економіки вже рік, як перейшла до Інституту адміністрування та післядипломної освіти, хоча як колишня кафедра Інституту економіки та менеджменту й далі готує студентів, які вступили в цей інститут за обраним раніше фахом. Як живеться кафедрі нині говоримо з її очільником професором Жанною Поплавською.

– Інститут, в який ми перейшли, молодий і потребує нових кафедр, – говорить Жанна Василівна. – Можу сказати, що незабаром з нашої кафедри «вибрунькується» нова кафедра, що готуватиме фахівців за новою спеціалізацією. На підході – створення п’ятої кафедри, тож скоро інститут функціонуватиме на повну силу. Щодо нас, то нині переживаємо перехідний етап, бо ще рік готуватимемо магістрів Інституту економіки і менеджменту. З початку нового навчального року готуємо своїх студентів-бакалаврів, які опановують нову спеціальність «Публічне управління і адміністрування». Оскільки колишня наша спеціалізація з управління у сфері економічної конкуренції теж увійшла до нової спеціальності і ми маємо з неї цікаві напрацювання, то тепер дбатимемо про успішний розвиток нового напряму та перспективи для заповнення освітньої ніші.

– Яких фахівців готували раніше і яких тепер?

– Раніше ми готували менеджерів, а тепер готуємо фахівців у сфері публічного управління, але цим займається й Національна академія державного управління при Президентові України, яка має свої регіональні відділення. Зокрема на наших теренах – Львівський регіональний інститут державного управління. Зараз відбувається багато змін в управлінні державою, серед яких і децентралізація влади. Тож, окрім підготовки кадрів для державного управління, маємо готувати добрих фахівців для місцевого, муніципального управління, місцевих громад, які б працювали і діяли не лише активно, а й фахово. З іншого боку, мусимо ламати стереотипи щодо державних службовців, про яких нині не найкраще враження (хоча вони й самі мали б про це подбати). Це цілий клубок проблем. Тому й намагатимемося новому поколінню дати не лише чисто освітню основу, що передбачає фахову компоненту, а й вміння спілкуватися з людьми. Вивчаємо зміну запитів наших потенційних клієнтів. Бачу, що саме з цих причин доведеться нам згодом відкрити нову спеціалізацію.

– Нова спеціальність вимагає нових дисциплін…

– Нам вдалося залишити за кафедрою всі колишні фундаментальні дисципліни перших двох років навчання, хоч до цього треба було докласти чималих зусиль. Будуть, звичайно, й нові дисципліни, нові вибіркові блоки.

– Студентами задоволені?

– Навесні цього року спільно з кафедрою адміністративно-фінансового менеджменту ми виграли конкурс Кабінету Міністрів на підготовку державних службовців. Участь у ньому брали різні навчальні заклади. Тішить, що нині працюємо з дуже «просунутими» студентами-держслужбовцями, які завдяки конкурсу за державний рахунок здобувають освіту на стаціонарній і заочній формах навчання. Це дуже позитивно, хоча конкуруємо з Національною академією державного управління при Президентові України. До речі, вона одразу відчула певні втрати і загрози, тому внесла корективи у план підготовки держслужбовців. Ми ж готуватимемо фахівців для певних сфер, творячи при цьому свого клієнта.

– З яких регіонів маєте студентів?

– В основному це західний регіон, хоча навчаються студенти і з Дніпра, Одеси. Хто на стаціонарі, хто – заочно. Дуже тішить, що люди, обираючи нашу спеціальність, паралельно навчаються на магістерці в нас і на інших спеціалізаціях, зокрема, вивчають ще й право, цікавляться отриманням подвійних дипломів. Але тут є загроза: більшість таких фахівців, що виїхали на навчання за кордон, якщо не назавжди, то на тривалий час втрачені для української економіки.

– Які завдання стоять перед кафедрою?

– Ми не замикаємося в колі академічного, дидактичного процесу, а активно займаємося науковими питаннями. Потужний поштовх у роботі отримуємо від «круглих столів» з представниками державної влади, депутатами Верховної Ради, громадськими активістами, представниками тих інституцій, для яких готуємо фахівців. Триває підготовка до п’ятої, ювілейної наукової конференції «Формування та реалізація конкурентної політики», яка відбудеться восени і допоможе нам краще зрозуміти, в якому напрямку маємо рухатися далі. Вивчаємо свої можливості, слабкі і сильні сторони. Дбаємо про підсилення наукового потенціалу та підвищення його рівня за рахунок власних внутрішніх можливостей (захист кандидатських і докторських дисертацій, участь молодих учених у різних наукових конференціях, обмінах, стажуваннях тощо), про краще вивчення ринку наших потенційних клієнтів-замовників. Будемо вводити у навчання нові програми (студенти теж повинні розвиватися динамічно), долучати їх до наукової роботи. А ще хочемо, щоб свої навчальні роки вони провели у нашому гарному колективі, який живе за законами родинної атмосфери. Знаєте, коли запитую студентів, чому обрали саме нашу магістратуру і чую у відповідь: «бо я хочу змінити цю країну», «маю мету – працювати в Національному антикорупційному агентстві» тощо, то серце радіє: готуємо добру зміну. Заради цього варто працювати.