Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Про з’їзд «Просвіти», нескорених політехніків і свято Миколая: підсумки чергового засідання Ради Товариства

29 листопада 2017, 14:29
Марія Буцманюк, тижневик «Аудиторія»

Такими були головні питання до обговорення на черговому засіданні ради «Просвіти» Львівської політехніки.

Заступник голови університетської «Просвіти», делегат Х з’їзду Всеукраїнського товариства «Просвіта» Надія Любомудрова розповіла про найважливіші теми, які обговорювали просвітяни, та завдання, що визначив з’їзд на найближчий період.

Знову гострим, сказала вона, стояло питання утвердження української мови в освіті та культурі. Зокрема, голова Товариства Павло Мовчан підкреслив, що просвітяни повинні формувати єдність нації, соборність держави і працювати над культурологічним та інформаційним характером концепції сучасної України, утвердженням українськомовного середовища в реаліях сьогодення, культурно-мовному аспекті ЗМІ тощо. У співдоповіді голова Львівської організації Товариства Ярослав Пітко наголосив на важливості визначення статусу ВУТ «Просвіта» на державному рівні.

Не одностайно, але більшістю голосів делегати знову обрали головою Павла Мовчана.

Відповідно до завдань Товариства, визначених в ухвалі з’їзду, рада «Просвіти» Львівської політехніки окреслила коло найважливіших питань для своєї діяльності, зокрема – виховання національної свідомості й утвердження української мови в студентському середовищі.

Член ради «Просвіти» Ярослава Величко повідомила, що віднайдено матеріали виставки про репресованих політехніків, яку просвітяни експонували на початку 90-х у Політехніці, про те, що доцент Богдан Левик в архівах КДБ вивчає справи інших підпільників і за ними редакція підготує публікації в «Аудиторії». Рада ухвалила: у новому році до Дня героїв організувати вечір пам’яті та виставку про політехніків, які боролися за волю України.

Не забули і про дітей героїв нинішньої війни та подарунки для них від святого Миколая.