Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Проректор Університету Володимир Крайовський: «Ми нарешті наблизилися до реалізації проекту теплової санації...»

16 листопада 2017, 10:47
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

Крига, як кажуть, скресла! Днями Верховна Рада України нарешті ратифікувала Угоду між урядом України та Європейським інвестиційним банком, яка стосується теплової санації навчальних корпусів і гуртожитків України. Ця авторитетна фінансова установа надає нашій державі позику під дуже малі відсотки на 20 років.

Про цей проект розмови тривають ось уже п’ятий рік поспіль. Чому такий тривалий шлях до того омріяного утеплення? Це запитання ми адресуємо проректорові з навчально-виробничої роботи Львівської політехніки, кандидату технічних наук Володимиру Крайовському.

– Розпочну з того, що європейські фінансові інституції довго думають, кому давати гроші й чи за призначенням вони будуть використані. Схематично ця вся історія виглядає так. На пропозицію згаданого банку Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс між вищими навчальними закладами України щодо теплової санації навчальних корпусів і гуртожитків. До фінішу дійшли, тобто перемогли у конкурсі, сім навчальних закладів, зокрема й Львівська політехніка. Ми запропонували для теплової поетапної санації 22 об’єкти, підготували необхідні проекти. Для їхньої перевірки банк найняв незалежний технічний аудит. Фахівці були у нас, ретельно все вивчили й перевірили, зробивши низку серйозних зауважень, які ми без зволікань виправили:

– А чому не відразу взялися до роботи?

– Процес, на жаль, гальмувала політична нестабільність у країні, триваюча на Сході війна. За цей час змінювалися міністри освіти, їхні заступники. Погодьтеся, новим людям потрібний додатковий час, аби вивчити напрацювання попередників. Важливим етапом було підписання першим віце-прем’єр-міністром уряду Степаном Кубівим угоди з Європейським інвестиційним банком. Її ратифікація парламентом відкриває пряму дорогу до реалізації проекту. Наступним кроком буде підписання тристоронньої угоди між ректором Львівської політехніки Юрієм Бобалом та очільниками Міністерством освіти і науки та Міністерством фінансів. Це справа нескладна, і таку угоду вже готують. Хочу відзначити, що ректор на всіх підготовчих етапах з великою відповідальністю супроводжував цей непростий проект.

– Які першочергові об’єкти запропоновано для теплової санації?

– Розпочнемо з гуртожитку № 4 та навчальних корпусів 6, 6а, 2 та 5.

– У чому полягає теплова санація і які види робіт вона передбачає?

– Йдеться про заміну систем опалення і вентиляції, вікон, утеплення фасадів, горищ та підвалів. Споруди мають стати енергоощадними, тобто буде до мінімуму зведено втрати тепла. На всі об’єкти ми отримаємо фінансування у сумі 10,5 мільйона євро. На першу чергу – 2,5 мільйона.

– Коли почнуться роботи на перелічених об’єктах?

– То ще не вся процедура. До нас знову приїде незалежний аудит для перевірки запропонованих першочергових споруд. А далі – тендерні процедури. Сподіваюся, що фінансування і тендери візьме на себе Міністерство освіти і науки. Але ми переконані, що процес незворотній, і цей масштабний проект буде втілено у життя.