Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало: «Студенти – господарі Університету...»

24 квітня 2017, 16:06
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

Нещодавно з ініціативи ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала відбулася зустріч із членами колегії та профкому студентів і аспірантів.

– Університет існує лише тоді, коли є студенти, – наголосив ректор, розпочинаючи розмову. – Ви – господарі Університету. Ви найняли мене на роботу. То ж вимагайте і допомагайте мені...

Головне завдання студента – добре вчитися. На жаль, одні не хочуть, інші не можуть «гризти граніт науки». Щороку з Університету з різних причин відраховують майже 800 студентів.

Ректор сказав, що була дискусія щодо збереження середнього балу успішності 71 для призначення стипендій із запровадженням 45-відсоткового ліміту розподілу стипендіального фонду для усіх вищих навчальних закладів України. Тому він вирішив, що це – справа студентів. Вони вирішили відмовитися від врахування середнього балу успішності під час розподілу стипендіального фонду. Порахували по кожній спеціальності 45 відсотків студентів з найвищими балами і підвели риску. Тим не менше Юрій Бобало навів статистику середніх балів успішності майже по всіх навчально-наукових інститутах. На жаль, є чимало інститутів, де середній бал успішності менше 60. Це, зазвичай, там, де найважче вчитися, – інженерна механіка і транспорт, енергетика та системи керування. Була надія, що можна буде частину стипендіального фонду використати для соціальних потреб студентів. Але невикористані стипендіальні кошти повертаються у бюджет Міністерства освіти і науки.

Ректор торкнувся і делікатного питання – хабарництва серед викладачів. Звільнити такого викладача за статтею практично неможливо, бо все має бути задокументовано. Але за наявності скарг таким викладачам пропонують звільнитися за власним бажанням. Юрій Бобало закликав студентів не приховувати подібних фактів.

А ще ректор запитав у студентів: «Вам подобається, коли викладач запізнюється на лекції або відпускає з лекцій значно раніше?». Студенти промовчали, вважаючи це питання риторичним. Натомість відповів сам Юрій Ярославович: «Це може подобатися тим, хто не хоче вчитися...».

Під час зустрічі ректор розповів про великий обсяг ремонтних робіт аудиторного фонду (в Університеті майже 1000 аудиторій), гуртожитків. Незабаром буде завершено ремонт гуртожитка № 1 – найстарішого серед усіх у студмістечку. Один зі студентів поскаржився на вкрай незадовільний технічний стан гуртожитка № 4. Очільник Університету пообіцяв невдовзі навідатися туди разом із проректором Володимиром Крайовським.

Говорили члени колегії та профкому студентів і аспірантів про необхідність розширення Інтернет-сервісу в гуртожитках, вивчення шкідливого впливу антен мобільного зв’язку, просили сприяння у налагодженні харчування на геодезичному полігоні у Бережанах. Порушували також питання про відпрацювання механізму надання субсидій студентам, які проживають у гуртожитках, на комунально-житлові послуги.

Наприкінці і ректор, і студенти погодилися з пропозицією проводити такі зустрічі регулярно.