Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«САД» колядував на східній Україні: львівські політехніки у складі театру побували у прифронтових містах

24 січня 2017, 16:00
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

Третій рік поспіль львівська молодь зі Студентського театру «САД» (режисер-постановник – Юлія Бондаренко, викладач Львівської політехніки) разом із очільником Центру студентського капеланства УГКЦ отцем Юрієм Остапюком їздила на Різдвяні свята (5 – 10 січня) на східну Україну. Розповісти про радісну новину – народження Спасителя, поколядувати та повіншувати, виступити з вертепом студенти вирушили в прифронтові міста – Костянтинівку, Мирноград, Соледар та їх околиці, а також у військові частини, госпіталі та на позиції українських воїнів «у полях».

– Ці поїздки стали вже чимось обов’язковим і надважливим. Коли збираємося в дорогу, то відчуття, ніби їдемо до найрідніших людей. Зрештою, так і є, адже ті, хто нас вже знає, чекають зустрічі. Ми гостювали на парафіях УГКЦ у церквах Св. Миколая та Свв. Петра і Павла, побували в сім’ях, які нас приймали і минулі роки. Привітали зі святами наших воїнів – у Покровську заїхали до військового шпиталю, а також на військові позиції, де з колядою не було нікого – для воїнів це стало несподіванкою. Там якраз перебували солдати зі західних областей, тож вони особливо радо нас зустрічали. Для них наша коляда створила особливу домашню атмосферу, – розповів про поїздку отець Юрій. – Коли ми приходимо до наших воїнів зі словом Божим, то відчуваємо їхню спраглість за ним, піднесення і радість, що про них не забувають. Часто нам трапляються люди, для яких наша діяльність стає до певної міри відкриттям і променем надії. Так і цього разу наш виступ вразив водія, який супроводжував наш вертеп на східних теренах. Пан Володимир дуже радів і ділився своїм приємним здивуванням, що в нашій країні все ж є добре вихована українська молодь, із такими цінностями і поглядами на життя.

Львівська молодь провела флеш-моб коляди на вокзалі в Костянтинівці. Для всіх присутніх він став несподіваним – люди з Донецька, Горлівки почали колядувати разом із нашими студентами. А після – дякували, що молодь не боїться їхати до них, говорити про українські традиції.

Подорож колядників продовжилась у Києві. «САД» завітав із вертепом до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) та Апостольського нунція в Україні Архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті.

– Патріарх Святослав завжди нас радо приймає, запрошує в гості. Цього разу він висловив захоплення нашим колядуванням (ми виконували давні коляди) та концепцією вертепу. Блаженніший запросив залишитися в нього всіх колядників, які приходили, тож у нас була така велика родинна коляда, – наголосив студентський капелан. – Переповненою емоціями була також і гостина в Апостольського нунція. Він працював зі студентами понад тридцять років, то було цікаво поспілкуватися про те, чим живе українське студентство.