Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Серед почесних амбасадорів Львова – директор Інституту архітектури професор Богдан Черкес

28 листопада 2017, 13:56
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

Днями посвідчення новим амбасадорам міста Лева вручив міський голова Андрій Садовий. Ця урочистість відбувалась у Центрі імені Андрея Шептицького Українського католицького університету. Милує око вишуканий дизайн цього приміщення. Невипадково ректор університету отець-доктор Богдан Прах сказав з цього приводу: «Я себе почуваю тут, як у раю…».

Ми вже розповідали про започатковану Львівською міською радою програму почесних амбасадорів Львова. Та нагадаємо, що почесні амбасадори Львова – це особи, які завдяки своєму авторитетові та професійній діяльності сприяють промоції Львова як достойного місця для проведення заходів ділової гостинності – конференцій, форумів, семінарів, виставок, симпозіумів. За два роки, відколи діє програма, Львів здобув 21 почесного амбасадора.

– Завдяки роботі з почесними амбасадорами ми запустили програму «Львів науковий», яка успішно діє. З деякими з них ми працюємо над залученням проведення міжнародних конференцій у Львові, з іншими – над поліпшенням авіасполучення з нашим містом, – каже Андрій Павлів, керівник програми почесних амбасадорів Львова.

Цього разу почесними амбасадорами міста терміном на два роки стали:

  • Василь Влізло – доктор ветеринарних наук, директор Інституту біології тварин НАН України;
  • Олексій Коган – радіожурналіст, продюсер і арт-директор Центру Jazz in Kiev, творчий куратор Alfa Jazz Fest (LEOPOLIS);
  • Ігор Новицький – доктор медичних наук, професор кафедри офтальмології Львівського національного медичного університету;
  • Андрій Павлів – співзасновник ІТ-компанії N-IX;
  • Мацей Сметанські – доцент Медичного університету у Гданську, директор відділення хірургії у лікарні Ф. Жачека;
  • Ростислав Стойка – доктор біологічних наук, завідувач відділу регуляції проліферації клітин і апоптозу Інституту біології клітин НАН України;
  • Андрій Трохтимчук – доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізики конденсованих систем НАН України;
  • Богдан Черкес – доктор архітектури, директор Інституту архітектури й завідувач кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка»;
  • Федір Юрочко – лікар-оториноларинголог Львівської обласної клінічної лікарні ОХМАТДИТ.

На жаль, на цій церемонії вручення посвідчень не зміг бути присутнім почесний амбасадор із Львівської політехніки. Богдан Черкес працював і викладав, брав участь у міжнародних конференціях від Китаю до США. Своїм онукам пише вірші українською, польською і німецькою мовами. Відзнаку приймала його донька, лікар-оториноларинголог, асистент Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Мар’яна Черкес. Вона викликала теплу посмішку присутніх, сказавши, що професор Черкес не лише почесний амбасадор, а й почесний батько і дідусь. Сама Мар’яна у майбутньому теж може стати почесним амбасадором, адже вона бере участь у різноманітних міжнародних конференціях, симпозіумах, вільно володіє англійською, німецькою та польськими мовами.

Мер Андрій Садовий, вітаючи присутніх, пожартував: «Моя робота – то суцільний джаз…», зазначивши, що йому дуже приємно бути у середовищі не просто знаних, а мудрих людей, бо таке спілкування збагачує духовно.

Місія почесних амбасадорів дуже відповідальна і корисна для іміджу Львова. Адже у світі зростає конкуренція за проведення міжнародних наукових конференцій. Тепер поважні зібрання планують на кілька років наперед. Чому має домінувати, скажімо, Відень, Берлін чи якесь інше європейське місто, а не Львів? Львів того вартий!

Родзинкою вечора була інтелектуальна бесіда колишніх почесних амбасадорів – професора механіко-математичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Михайла Зарічного і відомого літератора, перекладача з давньогрецької і латинської мов, лауреата Шевченківської премії Андрія Содомори на тему «Що таке час?». Пан Андрій сказав, що його співрозмовник міг би жити і творити в античні часи. Бо тоді люди вміли поєднувати точні науки і лірику. Михайло Зарічний – знаний математик і водночас – поет, а ще добре грає на гітарі.

Кілька думок від Андрія Содомори: «Сукупність знань – це ще не мудрість», «Я не мислю, я просто думаю», «Найпростіша істина – не марнувати час – свій та інших людей».

Побажаємо новим почесним амбасадорам не формально носити цей титул, а реальними справами прислужитися до створення і зміцнення позитивного іміджу Львова у Європі та світі.