Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Студентам-автодорожникам розповіли про європейські цінності в українському державотворенні

1 грудня 2017, 12:30
Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки

В актовій залі Автомобільно-дорожнього коледжу Національного університету «Львівська політехніка» відбувся зацікавлений діалог головного редактора журналу «Ідея і Чин» Ігоря Подоляка з тамтешнім студентством та викладачами. Ініціювала захід громадська організація «Європейська Галичина».

У дискусійній формі разом з юними слухачами доповідач відтворював ієрархію основних європейських цінностей і таких тріад європейськості, як культура – мистецтво – краса; релігія – світогляд – віра; наука – освіта – знання. Даючи, зокрема, означення терміну «освіта», культуролог Ігор Подоляк зазначив, що це насамперед є цілеспрямована пізнавальна діяльність людей з отримання знань, умінь та навичок або їхнього вдосконалення. Водночас освіта – це процес і результат осягнення особистістю цих чинників, а також пов’язаного з ними того чи іншого рівня розвитку розумово-пізнавальної і творчої діяльності особистості. Йдеться також про морально-естетичну культуру. Все це в підсумку визначає соціальне обличчя та індивідуальну своєрідність особистості.

Під час діалогу говорили й про правдивість та доброчесність у минулому, сучасному і майбутньому Європи, а також про європейський контекст українського політичного державотворення. У зв’язку з цим пан Ігор особливо звернув увагу присутніх на їхню відповідальність і за свою власну долю, і за долю України.

Підсумовуючи зустріч, голова профкому коледжу Василь Луцан наголосив, що відбулася надзвичайно корисна і зацікавлена розмова з питань, що хвилюють сьогодні молодих людей, які шукають нові форм сприйняття і нові способи взаємовідносин між особою, громадою та суспільством.

Після завершення зустрічі студентів ознайомили зі свіжим числом журналу «Ідея і Чин», де запропоновано україноцентричну ідеологію, що базується на європейських традиціях і культурі.