Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Студенти Інституту гуманітарних та соціальних наук по-особливому вшанували пам’ять жертв Голодомору

30 листопада 2017, 09:11
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

Студентський квест пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років відбувся 22 листопада. Третьокурсники ІГСН напряму соціологія ініціювали проведення такого заходу передовсім для того, щоб стимулювати молодь – своїх колег перших-третіх курсів із різних напрямів свого інституту до поглиблення знань з історії, а також – зібрати матеріал для навчального предмету етносоціологія про історичну, колективну пам’ять, процеси і механізми її транслювання.

– Ми хотіли визначити процеси транслювання історичної пам’яті, про такі важливі дати. Власне кажучи, тому обрали Львів, де Голодомору не було, але в пам’яті народу мусила ця інформація зберегтися. А також, щоб ще раз засвідчити єдність українців: наші земляки, які в той час жили під польською владою, відчували свою єдність із Україною підрадянською і солідаризувалися. Ми вибрали не всі точки, пов’язані з Голодомором, а лише частину пам’ятних місць, які розміщено в центральній частині, – розповів співорганізатор заходу доцент кафедри соціології ІГСН Віктор Савка.

Розпочався квест біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, а завершили біля пам’ятника Митрополитові Шептицькому, бо він був одним із тих, хто доклався до розголосу інформації про трагедію в Україні.

До гри студенти-третьокурсники готувалися кілька тижнів, вишукуючи різноманітну інформацію та місця, пов’язані з темою Голодомору в нашому місті.

– Були складні моменти. Особливо, коли шукали окружний суд. Ми наївно подумали, що це сучасний суд у районі вокзалу, тож бігали туди, а треба було йти на вул. Кн. Романа. А загалом дізналися чимало цікавого, зокрема відкрили для себе багато визначних місць, – каже учасник квесту другокурсник Максим Прокопець.

Команда переможців – першокурсники Марія Костишин, Володимир Кузьмочко, Мар’яна Лата, Наталія Луценко, Ангеліна Мазур поділилися враженнями від квесту:

– Нам було легко, бо ми ж готувалися. Щоправда, зробили одну помилку, та потім логічно подумали і швидко виправили. Ми переплутали, де український політичний діяч, крайовий провідник ОУН Микола Лемик очікував свого вироку. Спершу подумали, що в готелі, де мешкав, а виявилося, що у в’язниці, – кажуть переможці. – Такі змагання потрібні. Можна було б і щомісяця провадити, приурочуючи до різних історичних дат. Це сприяло б кращому знанню історії. Нам дуже сподобався цей квест, а якби він був міжінститутський, це було б ще цікавіше та азартніше. Маємо багато позитивних емоцій.

Загалом у грі взяло участь п’ятнадцять команд, у кожній по п’ять учасників. Методичну допомогу в організації квесту надавала кафедра соціології ІГСН у рамках курсу етносоціології та Регіональний центр вивчення Голодомору і Голокосту.