Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці на засіданні «круглого столу» обговорили проблеми внутрішньо переміщених осіб

20 грудня 2017, 10:55
Прес-служба Львівської політехніки

Днями науковці, представники місцевої влади та громадського сектору провели засідання «круглого столу» на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб». Ініціювали і провели захід Навчально-науковий інститут права та психології Львівської політехніки та благодійний фонд «Карітас України». Учасники засідання мали на меті проаналізувати теоретичні напрацювання та практичні шляхи розв’язання запитів вимушених переселенців та їхньої інтеграції в територіальні громади, зокрема на теренах Галичини.

До обговорення питань долучився й Рафал Вольскі, Генеральний консул Республіки Польща у Львові. І це невипадково, адже саме польський досвід у цьому сенсі став надбанням для багатьох проектів допомоги новітнім переселенцям в Україні.

На диспуті був присутній і владика Володимир Груца, єпископ Львівської Архиєпархії УГКЦ. У заході взяли активну участь Тарас Гарасимів, заступник директора, декан повної вищої освіти Інституту права та психології, доценти кафедри адміністративного та інформаційного права Ірина Хомишин та Ігор Тацишин.

За останніми даними, які озвучили учасники «круглого столу», в Україні нині налічується 1,7 млн. вимушених переселенців. Якщо у 2014 році підтримку цим людям держава, благодійні фонди і церква розпочинали з оперативного надання базової гуманітарної допомоги, то у наступному році особливої актуальності набудуть питання їхньої інтеграції, реалізації прав та гарантій, соціального захисту й подальшої адаптації. Не менш важливою потребою вимушено переміщених осіб стала також допомога з наданням психосоціального супроводу сімей та підтримки духовним наставництвом. Як образно зазначив владика Володимир Груца, «члени Святої Родини теж свого часу були переселенцями».

Відтак проблематика «круглого столу» містила два блоки питань: висвітлення актуальних викликів інтеграції вимушених переселенців та презентацію пропонованої моделі їхньої інтеграції. Учасники дискусії також окреслили гостру потребу систематизувати наявні проблеми, що набувають все більшої гостроти на четвертому році гуманітарної кризи в Україні, пов’язаної із російською агресією, та виробити рекомендації щодо допомоги переселенцям.

Напрацювання моделей громадського сектору представив «Карітас України». Цього року фонд розпочав реалізацію трирічного соціального проекту «Створення центрів підтримки сім’ї як моделі інтеграції внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення в Україні», що передбачає його співфінансування у рамках програми співпраці «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Проект вже реалізують у восьми містах на Сході та Заході України, де живуть сім’ї внутрішньо переміщених осіб, а також місцеві родини, зокрема учасників АТО. Поляки спільно працюють з українськими фахівцями – асистентами родин, психологами та кейс-менеджерами, експертами з соціального та психологічного супроводу.

Резюмував дискусію Максим Бондаренко, автор проекту та національний координатор «Карітас України»:

– Важливо, щоб людина могла віднайти себе на новому місті поселення і в перспективі гідно утримувати свою родину, не будучи залежною від постійної допомоги. В цьому контексті підтримка сім’ї та відновлення сімейних стосунків є базовим рівнем для відновлення діалогу, комунікації, прийняття та пробачення. І це не просто проблеми конкретної домівки, а питання розвитку нашого суспільства загалом, через творення локальної спільноти. Якою вона буде? Це залежатиме від прийняття переселенців місцевим населенням та відкритістю у використанні їхнього потенціалу для розвою місцевих громад.