Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці проведено відпрацювання практичних дій у надзвичайних ситуаціях

7 грудня 2017, 09:08
Володимир Ляхов, штаб цивільної оборони Львівської політехніки

У зв’язку з гібридною війною, яку Росія провадить на території нашої держави, і задля забезпечення нормальних умов життєдіяльності та безпеки населення, реагування на можливі надзвичайні ситуації, органи управління та сили державної системи цивільного захисту від березня 2014 року переведено до функціювання в режимі підвищеної готовності.

Почастішали випадки, коли на підприємства й установи з масовим перебуванням людей надходять анонімні повідомлення про замінування, що змушує терміново евакуйовувати людей, викликати вибухово-технічну службу для обстеження приміщень щодо наявності вибухових пристроїв. До того ж такі повідомлення надходять одночасно до декількох підприємств та установ міста.

На виконання вимог керівних документів щодо підготовки підприємств та установ, де перебуває велика кількість людей, до дій у надзвичайних ситуаціях та «Плану основних заходів підготовки цивільного захисту Національного університету «Львівська політехніка» на 2017 рік» 22 листопада в університеті проведено спеціальне об’єктове тренування під керівництвом першого проректора – голови комісії з надзвичайних ситуацій Володимира Павлиша. На тренуванні був присутній представник Навчально-методичного центру цивільного захисту Львівської області Михайло Олійник.

Під час тренування було відпрацьовано дві ввідні.

Ввідна № 1:

О 15 год. 30 хв. невідома особа зателефонувала до приймальні ректора та повідомила, що навчальний корпус № 11 заміновано.

Керівник тренування наказав: черговому диспетчерської служби віддати наказ директорові ІТРЕ терміново евакуювати співробітників та студентів з навчального корпусу № 11 та прилеглої території; викликати до навчального корпусу № 11 керівників служб: аварійно-технічної, громадського порядку й пожежної безпеки.

Отримавши наказ на проведення евакуації, відповідальні ІТРЕ за оповіщення довели наказ до директора та підрозділів інституту згідно з «Порядком дій відповідального за оповіщення при отриманні повідомлення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації». Комендант навчального корпусу відчинив запасний вихід. Керівництво інституту евакуювало співробітників та студентів із корпусу та прилеглої території. Після проведення евакуації керівники підрозділів інституту перевірили відсутність людей у приміщеннях корпусу та доповіли директорові інституту. Директор інституту доповів керівнику тренування про евакуювання співробітників та студентів з корпусу. Служба громадського порядку очепила будівлю з метою недопущення людей до корпусу та прилеглої території. Аварійно-рятувальна служба провела протиаварійне відімкнення електро-, тепло-, водопостачання в корпусі з метою запобігти можливому виникненню вторинних чинників ураження. Про ці дії керівник аварійно-рятувального формування доповів керівникові тренування.

Ввідна № 2:

Під час евакуювання одна особа отримала травми.

Сандружинниці надали долікарську допомогу травмованому. По закінченні тренування проведено аналіз та дано оцінку діям учасників заходу.

Примітка

Отримавши повідомлення про замінування, за наказом ректора черговий диспетчерської служби доповідає: службі порятунку, вибухово-технічній службі, Службі безпеки України, поліції.