Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці відбулася презентація книги «Бельгія така далека, така близька…»

14 грудня 2017, 16:20
Кафедра ЗМД Львівської політехніки

12 грудня 2017 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася презентація книги «Бельгія така далека, така близька» Консула Його Величності Короля Бельгії у Західному регіоні України, відомого підприємця та мецената Ярослава Гарцули. Книга розповідає про історію і сьогодення взаємовідносин України та Бельгії і приурочена до 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома державами.

Модератор заходу, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська розповіла гостям заходу про багатогранну особистість Ярослава Гурцули – дипломата, бізнесмена, мецената, Кавалера орденів ІІ ступеня «За заслуги», ІІІ ступеня «Суспільне визнання», майстра спорту міжнародного класу з аквабайків (триразового чемпіона України, володаря Кубка України, призера чемпіонатів Європи та світу), голови Федерації водно-моторного спорту України у Львівській області, засновника Регіонального Благодійного фонду імені Короля Данила. Ірина Ключковська наголосила, що написання книги «Бельгія така далека, така близька…» тривало понад 5 років. Книга більше схожа на наукову працю, наукове дослідження, оскільки у ній досліджено в історичному ракурсі взаємозв’язки між Україною та Бельгією.

Надалі до слова був запрошений автор. Ярослав Гарцула звернув увагу аудиторії на невипадковість назви книги: Бельгія така далека, тому що відділяє нас від неї дві тисячі кілометрів, а близька, бо маємо багато спільного: культуру, історію, мистецтво та бізнес. Цікавими є результати досліджень автора щодо спільного походження українців і бельгійців від кельтських племен. Спільним для обох народностей є й музично-танцювальні мотиви (гуцульський танець «Аркан» нагадує багато в чому мелодію відомої ірландської пісні «Ev Sistr»), кольористика, елементи гербів міст.

Зацікавили аудиторію факти про хвилі еміграції українців до Бельгії, про українське село в Арденнах, про постать дипломата й борця за волю України Франца Ксаверія Бонна, про бельгійців-редемптористів, про бельгійський експедиційний гарматно-кулеметний бронезагін, про меморіал бельгійським солдатам у Тернополі, про постать бельгійця українського походження Омеляна Коваля, про добування бельгійцями нафти в Галичині та чимало іншого.

Ярослав Гарцула наголосив, що в книзі зібрано і використано фото картин відомих бельгійських художників, які досі ніхто не бачив і не публікував. Велика кількість маловідомих фактів, які поєднують Бельгію та Україну, спонукали аудиторію по-новому подивитися на взаємовідносини України і Бельгії.

У другій частині презентації гість відповів на численні запитання слухацької аудиторії, зокрема й студентів Львівської політехніки.

На завершення Ярослав Гарцула провів вікторину серед студентів щодо володіння ними знаннями про Бельгію. Переможець отримав приз – книгу «Бельгія така далека, така близька…».