Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Політехніці визначили переможців університетського етапу конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика

17 листопада 2017, 09:27
Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»

9 листопада, в День української писемності та мови, в Україні традиційно відбувається диктант національної єдності та стартує конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. У Львівській політехніці вже провели університетський етап і оголосили переможців. Вони братимуть участь в обласному турі змагань.

Цьогоріч в університеті продемонструвати свою грамотність зголосилося майже півтори сотні студентів – тести з культури мовлення та твори писали 15 філологів (зокрема й журналісти) та 120 нефілологів.

Голова наглядової ради конкурсу професор кафедри української мови Ірина Фаріон нагадала студентам історію заснування Дня української писемності та мови 1997 року, конкурсу імені Петра Яцика (видатного мецената, який у 70–80-х роках минулого століття емігрував до Канади, став одним із найбагатших людей там і вкладав кошти в розвиток і підтримку української мови та культури).

Професор кафедри української мови Геннадій Вознюк, натхненник конкурсу в Політехніці, оголосив переможців університетського туру. Серед філологів і журналістів найкращі результати продемонстрували Ірина Цвігун (ЖР-21, ІНПП) і Тетяна Іванишин (ФЛм-21, ІКНІ), друге місце розділили Анна Шередько (ЖР-12) та Христина Мураль (ЖР-21), дві заохочувальні премії одержать Анна Андрух (ФЛ-26, ІКНІ), Василина Хасанова (ЖР-21, ІНПП). Переможці серед нефілологів: 1 місце – Марта Микитюк (ДЗ-23, ІАРХ) і Соломія Дмитрів (ПС-11, ІНПП), 2 місце – Ілля Антощук (ФБ-11, ІНЕМ) і Анастасія Кудь (ФБ-13, ІНЕМ), дві заохочувальні премії – Надія Когут (ФБ-11, ІНЕМ), Лілія Зварич (ПС-11, ІНПП).

У грудні всі призери отримають премії від університету. А від кафедри Ірина Фаріон вручила найкращим знавцям української мови цікаві книжки.

Чому Ви долучаєтеся до конкурсу Яцика?

Ірина Фаріон, професор кафедри української мови:
«Тут ми знаходимо майбутню еліту»

Це конкурс, який пропагує знання мови. Тут ми знаходимо дітей, які рано чи пізно стануть українською елітою. Петро Яцик укладав гроші в освіту, і ми також маємо вкладати кошти в освіту. Тому я заснувала премію імені Олени Пчілки і вважаю, що маю щороку знайти гроші, аби подякувати переможцеві за чесну працю. Передовсім тому, що цей конкурс – це конкурс знань, а не чогось іншого. Я би казала, що рівень конкурсу стрибкоподібний, як і взагалі світогляд студентів. Але що ми спостерігаємо системно, – це велика кількість охочих узяти участь у конкурсі, до того ж серед нефілологів. Саме випускники технічних спеціальностей масово підуть у державну сферу управління. Тому наше завдання – максимально допомогти їм, людям технічного фаху.

Ірина Цвігун, студентка другого курсу Інституту права та психології (журналістика):
«Рідної мови треба вчитися щодня»

Я вдруге беру участь у конкурсі Яцика в Політехніці. Ще зі школи їздила й на конкурс знавців української мови, і на інші подібні. Торік я не мала призового місця. Цьогоріч вибрала твір про українську мову – за цитатою ірландця Томаса Девіса «нація повинна боронити мову більше, ніж свою територію». Я поділилася власним досвідом: не раз стикалася з тим, що діти часто спілкуються російською, а коли запитую, чому не говорять українською, мені відповідали, що так зручно, українська не потрібна. Мене це якось зачепило. Я хотіла б, щоб в Україні була українська мова. Для мене, як для журналіста, мова дуже важлива – це ж мій інструмент. Я постійно вчуся, бо часом неправильно наголошую слова чи є ще якісь помилки, а рідної мови потрібно вчитися щодня.

Марта Микитюк, студентка другого курсу Інституту архітектури (дизайн):
«Хочу говорити красиво»

Я брала участь у конкурсі не вперше. У школі завжди долучалася – мабуть, від початку. Це конкурс знавців української мови – те, що я дуже добре знаю. Я намагаюся й далі вдосконалювати свій рівень знань. В університеті вже немає цього предмету, але я прагну краще знати рідну мову. Хочу говорити красиво: знати, як правильно сказати, де наголошувати, а конкурс – ще одна нагода згадати правопис. Це спосіб перевірити себе.

Соломія Дмитрів, студентка першого курсу Інституту права та психології (психологія):
«Не могла не взяти участь»

У Політехніці це для мене перші змагання знавців української мови. Але до того у школі я брала участь не тільки в конкурсі Яцика, а й у схожих конкурсах. ЗНО з української мови при вступі я склала на 195 балів. Після цього всього було б дивно не долучитися до конкурсу в університеті. Стало цікаво перевірити свій рівень серед студентства. Я завжди добре писала твори. Бачу, що й на конкурсі мій твір про сліпу любов оцінили високо. Не розраховувала на перемогу, то було неочікувано.