Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

В Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології за сприяння партнерів відкрили дві нові лабораторії

2 листопада 2017, 11:33
Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»

27 жовтня в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології відкрили дві нові лабораторії – в аудиторії 702 сьомого корпусу компанія Cypress обладнала лабораторію віртуальних вимірювальних засобів та програмування, а в 705-ій працює навчально-дослідницька лабораторія, обладнана німецькою фірмою ifm electronic у координації з організацією HOPE (допомога дітям).

Символічну стрічку в першій урочисто перерізали проректор із наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай, директор ІКТА доцент Микола Микийчук, керівник компанії Cypress в Україні Біл Селевський.

– Завдяки сучасному обладнанню, яке надала фірма Cypress на суму близько 20 тис. доларів, – деталізував її співробітник доцент кафедри інформаційно-вимірювальних технологій Андрій Озгович, – студенти зможуть готувати дипломні роботи, курсові проекти і займатись у позанавчальний час. Тут викладачі провадитимуть два великі навчальні курси: вивчення мікроконтролерів фірми Cypress та курс автоматизованого тестування. Навчання на такому обладнанні має бути дуже ефективним і продуктивним, після нього студенти зможуть вільно знайти роботу чи відкривати стартапи.

Для компанії тісна співпраця з університетами, зокрема відкриття навчальних лабораторій – нормальна співпраця.

– Львівська політехніка є дуже важлива для нас, оскільки саме цей університет дав нам багатьох працівників, – наголосив Біл Селевський. – Допомагаючи з обладнанням, ми допомагаємо готувати інженерів і хочемо продовжити це надалі, допомагаючи собі і загалом українській економіці.

Відкриваючи лабораторію (а такі події на кафедрі відбуваються чи не щомісяця), завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій професор Богдан Стадник наголосив на тяглості наукових традицій:

– Кафедрі нині 98 років. Протягом свого наукового життя вона мала два державні еталони: еталон електрорушійної сили й еталон електричного опору (автор – доцент Володимир Кочан). Крім цього, ми брали активну участь у міжнародних проектах Vega і Fobos, де вимірювали температуру на інших планетах, які розташовані недалеко від нас. Маємо патент на еталон температури (автор – професор Св’ятослав Яцишин).

Директор ІКТА професор Микола Микийчук у продовження теми сказав:

– Кафедрі незабаром сто років – за ці два роки ми повинні оновити всі лабораторії. Я впевнений, що цей цінний подарунок дасть великий ефект у підготовці українських інженерів і великий здобуток для фірм ІТ-галузі, які використовують засоби вимірювання зокрема.

Лабораторія у 705-ій – це первинні перетворювачі фізичних величин і методи та засоби вимірювання неелектричних величин. За словами професора Богдана Стадника, їх уже використовують для підготовки студентів.

Меценатам вручили подяки від Політехніки за великий і безкорисливий внесок – оснащення кафедри ІВТ сучасними мікроконтролерами (Білу Селевському) і сучасними сенсорами неелектричних величин (Камілі Машковій, генеральному представникові фірми ifm у Східній Європі).