Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відомий польський науковець Лєшек Добжанський – почесний професор Львівської політехніки

29 листопада 2017, 11:11
Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки

Цьогоріч до сім’ї почесних професорів Національного університету «Львівська політехніка» долучився відомий польський науковець професор Лєшек Адам Добжанський. Урочистість із цього приводу відбулась у Актовій залі головного корпусу Університету під час чергового засідання Вченої ради, яке цього разу вів перший проректор Львівської політехніки професор Володимир Павлиш. Натомість ухвала про надання почесного звання професору Лєшеку Добжанському прийнята на засіданні Вченої ради, яке відбулося 31 жовтня.

Володимир Павлиш тепло привітав польського гостя, наголосивши на його безсумнівних наукових досягненнях у галузі матеріалознавства. Він вручив професорові Добжанському диплом про присвоєння звання почесного доктора Львівської політехніки та пам’ятний подарунок.

Виступаючи перед членами Вченої ради Університету, пан Лєшек висловив їм щиру вдячність за високу оцінку його наукової діяльності, а також розповів про перспективи співпраці польських і українських науковців. Згодом відбулось відкриття напису з його іменем на почесній дошці у вестибюлі головного корпусу.

Кілька штрихів із біографії та наукового доробку номінанта. Лєшек Адам Добжанський народився 4 вересня 1947 року у польському місті Глівіце. Його Альма-матер – Сілезький технологічний університет, нині він – проректор із науково-технічної співпраці. У 1997 році став директором Інституту інженерії та біомедичних матеріалів Сілезького технічного університету. Є також членом Академії інженерних наук України, Академії інженерних наук Словаччини й Академії наук Польщі, а в 2005 році став президентом Всесвітньої академії матеріалів і машинобудування (AMME). Почесний доктор Університету Русе (Болгарія) та Хмельницького національного університету.

У науковій роботі спеціалізується в царині проектування, будівництва й експлуатації машин, організації та управління, автоматизації і робототехніки, машинобудування, фотоелектрики, комп’ютерних наук про матеріали, конструкційних матеріалів, методів дослідження структури і технології виготовлення та обробки інженерних матеріалів.