Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вшанування пам’яті професора Петра Столярчука стало нагодою для обговорення проблем якості в освіті та промисловості

23 травня 2017, 11:11
Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки

На ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи», присвячену пам’яті професора Петра Столярчука, прибули майже 200 учасників із п’яти країн Європи.

Учасників конференції сердечно привітав ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. Він зазначив, що Вчена рада і ректорат Університету повсякчас піклуються не стільки про зростання кількості студентів, як про неухильне підвищення якості освіти, імідж Політехніки, її місце у вітчизняних і світових рейтингах. Юрій Бобало – серед групи авторів доповіді «Побудова системи внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти у Національному університеті «Львівська політехніка», яка була видана окремою книгою до цієї конференції.

Модератор пленарного засідання конференції, директор Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології професор Микола Микийчук у вступному слові зазначив, що доктор технічних наук, завідувач кафедри метрології, стандартизації та сертифікації Львівської політехніки Петро Столярчук, який відійшов в інший світ торік, пройшов чимало сходинок у своєму кар’єрному і науковому зростанні. Родом він із села Топорів на Львівщині. 1968 року закінчив Львівську політехніку. У 1968–1982 роках працював на провідних посадах НВО «Термоприлад», брав участь у створенні нових засобів автоматизації та вимірювань температури в атомній, хімічній та металургійній галузях.

Упродовж 35 років Петро Столярчук працював у Львівській політехніці, де продовжував плідну наукову і методичну роботу. Під його керівництвом на кафедрі створено прогресивну систему підготовки фахівців за спеціальностями «Якість, стандартизація та сертифікація» і «Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції» із залученням провідних фахівців ДП НДІ «Система» та ДП «Львівстандартметрологія». Тут створено наукову школу з проблем метрології, стандартизації та управління якістю, організовано предметно-методичну комісію з проблем якості. Петро Столярчук був автором понад 350 наукових праць, 38 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. Під його керівництвом захищено 15 кандидатських і 10 докторських дисертацій.

З доповіддю на пленарному засіданні виступив проректор з навчально-педагогічної роботи Університету Олег Давидчак. За його інформацією, система внутрішнього забезпечення якості освіти базується на таких складових: визначення принципів та процедур забезпечення якості вищої освіти, здійснення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм, щорічне оцінювання здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних і педагогічних працівників вищого навчального закладу, забезпечення підвищення кваліфікації, наявності необхідних ресурсів для організації навчального процесу, зокрема самостійна робота студента за кожною освітньою програмою, забезпечення інформаційних систем для ефективності управління, забезпечення публічності інформації про освітні програми, ефективної системи запобігання та виявлення академічного плагіату у наукових працях та у здобувачів вищої освіти.

Директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки України Андрій Шевцов не лише торкнувся питань методології залучення зовнішніх чинників до управління якістю освіти, а й ознайомив присутніх з цікавою інформацією щодо акредитації провідних університетів США, зокрема Гарвардського, Бостонського, Техаського. Доповідач спростував міфи про те, що ці та інші ВНЗ взагалі не проходять акредитації. Там теж є певні бюрократичні процедури. Вони можуть тривати до трьох років. Міфом є і відсутність поточного моніторингу та контролю з боку державних органів влади та акредитаційних організацій. ВНЗ здають кожні 5 років проміжний звіт з акредитації, окрім того, існує державна інспекція, яка перевіряє державні навчальні заклади та здійснює моніторинг діяльності всіх ВНЗ.

Якщо йдеться про Україну, то ми маємо унікальний шанс створити нову систему акредитації зі збереженням принципів неупередженості, незалежності, професійності та прозорості.

Серед почесних гостей на конференції були вдова Петра Столярчука Ірина Василівна та донька Олена.

Під час конференції працювала окрема секція з проблематики метрологічного забезпечення випробувань та якості продукції. Були заслухані цікаві доповіді, які стосувалися, зокрема, якості електроенергії, напівпровідникових сенсорів для цифрових вимірювань різниць температур, оцінки якості зрошувальної води, стічних вод, кільцевих зварних з’єднань у трубопроводах. Привернула увагу присутніх доповідь «Дослідження молока на вміст недозволених добавок».

Ми поспілкувалися з директором Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології професором Миколою Микийчуком.

– Миколо Миколайовичу, якою б досконалою не була система управління якістю навчального процесу, зі стін університету не вийде конкурентоспроможний фахівець, якщо він не отримав навичок практичної роботи. У нас слабким місцем є база практики студентів.

– Ми це чудово розуміємо. Наші провідні кафедри налагоджують прямі контакти із зарубіжними фірмами. Зокрема, на кафедрі інформаційно-вимірювальних технологій одна з німецьких фірм вже у червні відкриє лабораторію для різноманітних фізичних вимірювань. Отримала спонсорську допомогу і кафедра безпеки інформаційних технологій. Окрім переддипломної практики, відновлюємо виробничі практики для студентів у процесі навчання. Знаходимо нові підприємства, установи, які залюбки будуть брати на практику наших студентів.