Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Випускник Львівської політехніки Ігор Пастернак: «Неймовірні речі вдаються, коли не знаєш, що це неможливо»

11 січня 2017, 08:14
Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»

У розпал святкування 200-річчя Львівської політехніки на студентів ІБІД чекала приємна несподіванка – зустріч із найуспішнішим виробником аеростатів і дирижаблів у цілому світі, засновником компанії Aeros Ігорем Пастернаком, який у 1986 році здобув тут освіту інженера-будівельника.

Зустріч відбулася в рамках проекту One Day Meeting, який для студентів-політехніків організовує ГО «Львівський молодіжний клуб» спільно з Колегією та профкомом нашого університету.

– Наша мета – показати студентам, що лекції можуть відбуватися не лише з конспектами і під диктовку. Такі зустрічі спонукають молодь до розвитку. Ігор Пастернак навчався на будівництві, тож ми його запросили в цей інститут. Раніше проводили зустріч Остапа Дроздова зі студентами журналістами, а засновник компанії, яка спеціалізується на цифровій рекламі, Ярослав Ведмідь спілкувався зі студентами ІНЕМ. Для нас важливо, щоб ці зустрічі відбувалися у формі діалогу, бо саме так молодь має змогу довідатися про те, що цікавить найбільше, – розповів співорганізатор проекту віце-президент ГО «Львівський молодіжний клуб» третьокурсник ІНЕМ Данило Сороковий.

Зустріч справді була дуже динамічна і емоційна. Адже для Ігоря Пастернака це передовсім можливість уперше за двадцять років повернутися в рідні університетські стіни. Гість розповів про свої насичені студентські роки, які, як наголосив, і сформували його погляди на життя, а також і про те, як поступово йшов до втілення своєї дитячої фантастичної мрії – будувати дирижаблі. Свої перші повітряні апарати Ігор Пастернак почав створювати зразу після завершення навчання у 1987 році у Львові, – спершу прості безпілотні аеростати невеликих розмірів, а після розпаду Радянського Союзу, переїхавши в США (в 1993 році), став провідним підрядником Пентагона і почав конструювати справжні повітряні гіганти. Основний проект, над яким зараз працює відомий конструктор, – вантажний дирижабль (аероскрафт). Він може розвивати швидкість до 185 км/ год і перевозити близько 250 т, споживаючи лише 30% палива, необхідного літаку аналогічної вантажопідйомності.

– Впродовж усього цього часу я мріяв потрапити до Політехніки, бо вона для мене завжди була особлива. Повернувшись через багато років, розумію, що насправді заздрю вам, бо маєте можливість перебувати в цьому політехнічному вирі. Знання, які дає університет, дуже важливі, та все ж найголовніше – це дух Політехніки, який і мене сформував. Тут особлива атмосфера дорослішання, усвідомлення багатьох фундаментальних речей. Ще за своє життя я зрозумів, що знань ніколи не буває досить, тож важливо вміти знаходити джерела, з яких їх черпати і продовжувати навчатися – щодня, щохвилини, – наголосив студентам відомий інженер.

Ігор Пастернак каже, що найнеймовірніші речі виходять тоді, коли не знаєш, що це неможливо. За таким принципом відомий інженер будує все своє життя. І студентам порадив не боятися того, що раніше ніхто не робив, а йти за покликом своєї мрії.

Чимало цікавих думок молодь почула і про нашу країну. Вперше після двадцятилітньої еміграції Ігор Пастернак повернувся в Україну в 2014 році, коли під час Революції Гідності на Майдані розстрілювали людей. Передовсім для того, щоб підтримати своїх земляків у складний момент.

– Найбільше мене вразили люди, зокрема молодь, яка прибирала Майдан Незалежності, де добу перед тим у них стріляли. Саме в цьому я побачив народження нового українського громадянського суспільства. Будь-яка країна – це передовсім її громадяни. Саме в Україні громадянське суспільство вже сформувалося, залишилося побудувати державу. А для цього кожен має усвідомити, що це держава не чиясь, а її формування – право і обов’язок кожного зокрема, – наголосив політехнікам гість. – Ми всі приречені на оптимізм, бо інших варіантів нема. Україна зараз прекрасна і, якби на початку 90-х років минулого століття вона хоча б на 15% була такою, то я нікуди би не виїжджав, а працював саме тут.

Зараз Ігор Пастернак розвиває бізнес у Києві, допомагаючи воїнам, які воюють за цілісність нашої країни. Має чимало цікавих ідей і для Львова, зокрема для своєї рідної Львівської політехніки, в якій, як він пожартував, хоче відкрити авіаційний інститут. Бо саме тут бачить особливий потенціал у студентстві, в молоді.