Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Як ви ставитеся до запровадження вихідного 25 грудня?»: думки студентів Львівської політехніки

22 грудня 2017, 09:16
Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»

Найчастіше 25 грудня називають католицьким Різдвом. Це неправильно, оскільки такого поняття як католицьке або протестантське Різдво немає. Є свято Різдва Христового, що християнські конфесії відзначають відповідно до різних календарів. До того ж 11 православних церков святкують його у грудні, зокрема Константинопольська, Румунська, Болгарська, Кіпрська тощо. Стверджувати, що за Юліанським календарем Різдво випадає на 7 січня – також помилково. За Юліанським календарем Ісус Христос народився 25 грудня, але нині, коли у світському вимірі ми живемо за Григоріанським, те «юліанське» 25 грудня припадає на «григоріанське» 7 січня.

Україна – не єдина держава, яка святкує Різдво двічі: Молдова, Білорусь та Албанія також запровадили таку традицію. 7 січня відзначають Різдво лише Російська, Сербська, Єрусалимська та Грузинська православні церкви. А ось Вірменська церква взагалі вшановує народження Ісуса 6 січня.

Владислав Гартман, студент шостого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«Не розумію, чому ми повинні святкувати два дні»

Всі студенти не проти вихідного у час сесії. Та особисто я не розумію, чому ми повинні святкувати два дні. Має бути один день. Для мене звичним є 7 січня, але коли дивимося закордонні фільми, то бачимо, що там Різдво скоріше, і нам теж уже хочеться свята.

Каріна Кизима, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури:
«У нас багато поляків, і їм потрібен вихідний»

Прекрасно ставлюся до нововведення: що більше свят, то більше вихідних. Це польське Різдво, а у нас багато поляків. Вони святкують цього дня, і відповідно, їм потрібен вихідний.

Сергій Пашко, студент першого курсу Інституту енергетики та систем керування:
«Я не святкую Різдво»

Це добре, нехай буде два свята – нам потрібно більше вихідних, більше відпочинку. Особисто я відзначаю тільки Новий рік, а Різдво – ні, але у моїй родині святкують.

Роман Варварчук, студент першого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту:
«Мені завжди хотілося мати вихідний 25 грудня»

Мати ще один вихідний під час сесії – добре, бо можна додатково повчитися, але водночас кількість днів, коли можна скласти іспит чи залік з предмета, тоді зменшується. Я святкую два Різдва, і мені завжди хотілося мати вихідний 25 грудня. То тепер 25 грудня – вихідний? Супер! Моя позиція лише одна – добре, що запровадили.

Святослав Прокіп студент третього курсу Інституту енергетики та систем керування:
«Це схоже на ситуацією із пропозицією про дві державні мови»

Це схоже на ситуацію із пропозицією про дві державні мови. Євреї теж мають якісь свої свята і, як відомо, євреїв в Україні – чимало. То згодом нам і з ними доведеться рахуватися? Віра – це питання особисте, кожен вірить, у що хоче. Загалом нічого дуже не змінилося, вихідних більше не стало, бо ж 2 травня тепер робочий день. Я відзначаю Різдво у січні, але тепер, можливо, почну ще й у грудні. У моїй родині всі святкують 7 січня, але 25 грудня ніколи ніхто дуже не брався до роботи. Маю багато родичів за кордоном, то вони, хоч і не святкують 25-го, але також поважають цей день.