Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

До ювілею Юрія Величка: минуло 115 років від дня народження знаного українського науковця-політехніка

5 листопада 2018, 08:54
Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»

24 жовтня минуло 115 років від дня народження видатного українського науковця в галузі радіотехніки, засновника та багаторічного завідувача кафедри теоретичної радіотехніки і радіовимірювань професора Юрія Величка (24.10.1903 – 19.07.1979). Про заходи вшанування пам’яті знаного політехніка розповідають професори кафедри ТРР Мирослав Кіселичник та Василь Якубенко.

Щорічно цього дня учні та співробітники Юрія Теофановича приїжджають на його могилу в селищі Рудно, аби віддати глибоку шану своєму вчителю та колезі. 2018 рік не став винятком: випускники й представники науково-педагогічного складу ІТРЕ, капелани Львівської політехніки – отці Юрій Остап’юк та Ігор Хомічак, а також ІТРЕвці-учасники хору «Орфей» зібрались, щоб відзначити сто п’ятнадцяті роковини від дня народження професора.

Окрім цього, з нагоди такої важливої дати почесний професор Львівської політехніки Йосип Захарія, доценти Андрій Воробкевич і Тадей Бардила підготували книгу спогадів під назвою «Професор Величко Юрій Теофанович і прогрес теоретичної радіотехніки», яку випустило видавництво Львівської політехніки.

Знаний педагог, основоположник наукової школи з теоретичних основ радіотехніки, велет української інтелігенції, галичанин з беззаперечним авторитетом, доктор технічних наук, професор – так вдячні студенти та колеги згадують Юрія Величка. Вклад професора в українську науку важко переоцінити: у радянські часи він, один з перших в Україні, започаткував укладання й видання підручників та навчальних посібників з радіотехніки українською мовою, спеціально уклавши для цього термінологічний російсько-український словник із радіотехніки. У доробку Юрія Теофановича – сотні наукових праць. Вдячна пам’ять і велика шана за відданість українській науці, невтомну педагогічну працю з підготовки й виховання висококваліфікованих фахівців української радіопромисловості живе в серцях багатьох поколінь випускників та колег професора Величка.