Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Культурна співпраця з Ягеллонським вишем: в Університеті відкрили виставку плакатів про Маріана Смолюховського

22 листопада 2018, 14:21
Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»

Мандрівна виставка плакатів, присвячених життєвому, науковому й творчому шляху відомого польського фізика Маріана Смолюховського (1872–1917), чий вклад у науку прирівнюють до внеску Ньютона, нині зупинилася у Львівській політехніці.

Експозицію «Під провідною зіркою науки: Маріан Смолюховський – геніальний фізик і чудова людина» організовано в рамках міжнародного проекту з популяризації життя й діяльності польського фізика в наукових осередках України. Ініціатори – Музей Ягеллонського університету «Collegium Maius», Бібліотека Інституту фізики, астрономії та прикладної інформатики Ягеллонського університету, Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки та Центральна бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Саме остання, за сприяння Генерального консульства Республіки Польща в Харкові, уможливила експонування плакатів в Україні. Відкриття виставки відбулося 13 листопада в холі перед Актовою залою головного корпусу університету.

У вітальному слові перший проректор Володимир Павлиш зосередився на важливості наукової діяльності Маріана Смолюховського, а проректор Олег Матвійків назвав виставку «гарним прикладом співпраці як між університетами, так і нашими країнами». Особливим гостем відкриття став Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі.

– Відкриття виставки, присвяченої світлій пам’яті великого польського вченого Маріана Смолюховського тут, у стінах Львівської політехніки – насправді велика і гарна подія, за яку я хочу сердечно подякувати. Ваш університет є провідним у співпраці з науковими інституціями Польщі, зокрема з Ягеллонським університетом, де професор Смолюховський працював до самої смерті. Пан Смолюховський був непересічною людиною: професором Львівського університету він став у 28 років, до Ягеллонського університету на цю посаду його покликали у сорокарічному віці, тому пам’ять про Маріана Смолюховського повинна бути заохоченням для молодих працівників науки. Його лектура – це не тільки дуже високий рівень наукових досліджень, а текст, написаний мовою, зрозумілою навіть для мене як історика. Він був людиною з багатьма талантами, це прикмета знаменитих вчених – цікавитися не тільки своїм вузьким відтинком досліджень, але й кардинально іншими галузями, – поділився з присутніми гість.

Маріан Смолюховський був також громадським діячем, художником, альпіністом. За словами працівника НТБ Павла Сохана, він став першим поляком, який підкорив альпійську гору Матергорн (4,5 км) –одну з найбільш важкодоступних вершин Європи.

– У своїх працях він писав, що труднощі, які він долав під час гірських сходжень, надихали його на подолання різних наукових викликів, – розповідає працівник.

По завершенню відкриття виставки в рамках XV Відкритої наукової конференції PSC-15 IMFS, яку організував Інститут прикладної математики та фундаментальних наук Політехніки, відбулася урочиста академія. Присутні мали нагоду дізнатися про львівський період життя і наукової творчості пана Смолюховського, а також про сучасний стан наукових досліджень у галузі фізики колоїдів.

Переглянути мандрівну виставку, доки вона не поїхала до Києва, можна у приміщенні НТБ Львівської політехніки до 2 грудня.