Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Майбутні фахівці нової генерації: магістрант кафедри міжнародної інформації Наталія Долішна

5 липня 2018, 09:52
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Магістр першого року навчання кафедри міжнародної інформації Наталія Долішна брала участь у цьогорічному Всеукраїнському конкурсі наукових робіт із нової спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» і посіла в ньому друге місце.

Дослідження студентки мали на меті розробити рекомендації для аналітичних центрів, які суттєво підвищили б їхній вплив на діяльність державних органів влади. Дівчину цікавила думка експертів стосовно визначення поняття «аналітичний центр». У Європі його називають «фабрикою думок» із певними критеріями (в Україні їх ще теж нема, бо українські аналітичні центри – неурядові організації). Опитування допомогло зрозуміти, чому наші аналітичні центри не користуються таким попитом, як за кордоном. У ході підготовки наукової роботи провела моніторинг серед міністрів: як часто вони заходять у фейсбук, за якими аналітичними центрами стежать, з якими підтримують контакти. А ще аналізувала форми усталення інформаційної діяльності відомих аналітичних центрів України (веб-сайти, соціальні мережі, онлайн-публікації, друковані видання, конференції). На основі опитування написала наукову роботу, сформулювала певні рекомендації.

– Навчання на кафедрі, ставлення викладачів до нас допомогло мені впевнено реалізовувати свої ідеї з кола моїх інтересів, – вважає Наталія. – А мене цікавлять аналітичні центри, інформаційна безпека, особистості та медіаграмотність. Я – практик, тому мої наукові дослідження мають прикладний та практичний характер. Власне тому мені й було цікаво взяти участь у конкурсі, щоб зуміти наблизитися до людей, що працюють у галузі, яку я представляла.

– Чим для Вас було корисне це дослідження?

– Воно додало мені впевненості у собі. Цьому, звичайно, посприяла й кафедра, де я пройшла дуже хорошу практику в плані аналізування інформації. Ми пишемо дуже багато міні-наукових робіт. Це сильно розвиває навики, вчить серед різноманіття обирати основну інформацію, легко комунікувати з аналітиками, політиками, експертами. Я брала участь у двох безпекових форумах від Благочинного фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», які проходили у Києві та Німеччині, познайомилася з відомими українськими аналітиками. Вони тепер часто надають мені найсвіжішу інформацію для дальших досліджень (хочу у магістерській роботі зробити глибший аналіз роботи аналітичних центрів, напрацювати практичні рекомендації застосування). Приємно, що моє опитування дає практичні результати: аналітичний центр Фонду «Демократичні ініціативи» модернізував свій веб-сайт, зробив його доступнішим і простим для пересічних людей.

– Чи бачите себе у науці?

– Звичайно, доки вчуся, хотіла б і надалі провадити наукові дослідження. Та мені більше подобається практична робота. Хочу спробувати себе в ролі аналітика. Планую наступного року взяти участь у конкурсі на стажування в аналітичних центрах України (Центрі Разумкова, Фонді «Демократичні ініціативи», Міжнародному центрі перспективних досліджень, Інституті стратегічних досліджень), який щороку організовує Міжнародний центр «Відродження». Хочу спробувати свої сили, зрозуміти, як на практиці працюють аналітичні центри, як розробляють аналітику тощо. Оскільки люблю працювати з інформацією, мрію працювати міжнародним журналістом політичного напряму: люблю подавати інформацію візуально. Мені також дуже подобаються іноземні мови, які добре знаю. На кафедрі часто обговорюємо різні політичні теми, аналізуємо їх, маємо своє бачення політичних процесів, які відбуваються в Україні й у світі. Цікавить мене й галузь медіа.

– Наталію знаю трохи більше року, відколи став науковим керівником її бакалаврської роботи, – говорить старший викладач кафедри міжнародної інформації Андрій Гачкевич. – Відтак, студентка й далі під моїм керівництвом готувала свою роботу на конкурс. Власне, вона продовжила своє бакалаврське дослідження, присвячене тематиці аналітичних центрів в Україні. Загалом, ідея досліджувати цю тему виникла через те, що в Україні є потреба в додатковому інформаційному центрі, який надавав би інформацію не тільки для політиків, державних діячів, а й для звичайних громадян. Вони теж повинні бути добре обізнані з політичними процесами в країні, щоб свідомо приймати розумні рішення, що стосуються кожного з них і суспільства загалом. Мушу сказати, що працювати з нею легко й просто. Наталія – дуже відповідальна, сумлінна у виконанні всіх завдань. Вона ретельно ставилася до процесу підготовки матеріалів, педантично виконувала мої поради, ініціативна, не боялася зустрічати нові виклики. Їй цікаво дошукуватися до істини, давати свої пропозиції і їх реалізовувати. Ці дві якості – ініціативність і сумлінність – є, на мою думку, доброю характеристикою Наталії як студентки, головним рецептом її успішного навчання, наукових досліджень і, звичайно, активної участі в студентському житті. Мені дуже хотілося б, щоб наша співпраця продовжилася написанням магістерської роботи. До речі, Наталія входить до складу кафедральної наукової програми і має ще час, щоб проявити себе в науковій царині.