Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Професор Джуліан Фінк з німецького Університету Байройта прочитав для політехніків три лекції

20 листопада 2018, 15:32
Кафедра філософії Львівської політехніки

14–16 листопада 2018 року професор Джуліан Фінк з німецького Університету Байройта прочитав у Львівській політехніці три відкриті лекції з циклу «Велика картина. Взаємозв’язок між людською раціональністю, інституціями, ринками та етикою» (The Big Picture. The Connections between Human Rationality, Institutions, Markets & Ethics).

На першій лекції професор Фінк розкрив підхід аналітичної філософії до пояснення дій людини в умовах ринку. Було висловлено й аргументовано тезу про те, що економіка не стільки повинна опиратися на математичний апарат, як на філософське тлумачення людської раціональності, яка тісно пов’язана з інституціями, моральністю та ринками.

Наступного дня лектор розглянув питання природи бізнес-етики – її внутрішню суперечність між отриманням зиску як піклуванням про свій добробут та мораллю як альтруїзмом.

На третій лекції гість Львівської політехніки розповів про те, чому в умовах ринку меншість володіє більшим багатством, а решта має значно менше. Професор Фінк пояснив, з позицій аналітичної традиції, суть і вплив формального чинника – закону й окремо механізмів дії соціальних норм та моралі.