Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Привітання ректора Львівської політехніки з нагоди Дня незалежності України

23 серпня 2018, 09:49
Ректор Львівської політехніки

Шановне товариство львівських політехніків!

24 серпня 1991 року сталася подія великої історичної ваги: Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України. Це була не просто декларація намірів, а початок реального втілення споконвічних прагнень та мрій українського народу здобути незалежну суверенну соборну Українську державу, що обрала демократичний європейський вектор розвитку.

Витоки української незалежності й суверенітету започатковані видатними державотворцями – Володимиром Великим, Ярославом Мудрим, Богданом Хмельницьким, Пилипом Орликом, Михайлом Грушевським. Про це мріяли наші духовні світочі Тарас Шевченко, Іван Франко і Леся Українка. За це боролися славні українські лицарі – запорізькі козаки, січові стрільці, вояки ОУН-УПА. Наближали нашу незалежність подвижники-шістдесятники. А нині незалежність і територіальну цілісність нашої держави відстоюють мужні воїни на Сході України.

Четвертий рік поспіль свято Незалежності ми зустрічаємо в умовах реальної війни, розв’язаної сепаратистами та російським агресором. Росія анексувала український Крим, економіці держави завдано величезних збитків. Ми маємо численні жертви серед мирного населення, сотні тисяч вимушених біженців.

Сьогодні ми захищаємо свій доленосний історичний вибір – стати повноправним членом європейської сім’ї народів. Тому, як ніколи раніше, перед кожним із нас постає нагальне завдання допомогти своїй Батьківщині здолати ворога, конкретними справами зміцнити її суверенітет, територіальну цілісність і обороноздатність.

Одним із найважливіших чинників успішного розвитку нашої держави є вітчизняна освіта й наука. Незважаючи на перманентні кризи у цій сфері, ми все ж зберегли свій інтелектуальний потенціал – талановитих вчених та визнані у світі наукові школи і напрями.

У новому навчальному році Львівська політехніка має підтвердити свій високий статус національного університету, який вона отримала першою в Україні. Серед актуальних завдань, що постають перед нами, я би виділив два найголовніші: розвивати перспективні напрями науки і реалізувати її досягнення у житті, проводити системну й планомірну інвестиційно-інноваційну діяльність.

Цьогорічна вступна кампанія засвідчила, що наш уславлений університет – найбільша і найстаріша вища академічна технічна школа в Україні та Східній Європі – отримав гідне й багатообіцяюче поповнення. Ми повинні надавати йому належну фахову підготовку, виховувати у молоді палкі громадянські та патріотичні переконання.

Нехай свято Незалежності принесе у наш спільний український дім щастя й добро, порозуміння і злагоду, мир та любов!

Бажаю усій дружній і згуртованій політехнічній родині нових звершень в ім’я розвою і процвітання єдиної та неподільної, соборної і демократичної європейської держави України – надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу!

Слава Україні! Героям слава!
 

Ректор Національного університету
«Львівська політехніка»
Юрій Бобало