Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні

23 листопада 2018, 11:38
Прес-служба Львівської політехніки

З нагоди чергової річниці Голодомору 1932–1933 років у вестибюлі головного корпусу Університету розгорнуто виставку «Україна пам’ятає – світ визнає». Її організував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою на підставі матеріалів Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору, який діє у межах Світового Конгресу Українців (СКУ).

Головною метою комітету є діяльність із визнання парламентами країн світу Голодомору в Україні 1932–1933 років геноцидом українського народу. Йдеться також про перегляд, внесення змін та доповнень до наявних матеріалів про цю небачену в історії трагедію у шкільні програми, підготовку судових процесів над її винуватцями.

Відвідувачі виставки мають змогу дізнатися, що нині Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти 17 країн світу, зокрема, Австралії, Ватикану, Грузії, Еквадору, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії США.

Ця копітка й багатопланова робота стартувала ще у 1980-х роках, коли СКУ розпочав збирати докази і спогади очевидців Голодомору. Тоді ж була створена Міжнародна комісія з розслідування масового голоду в Україні, до складу якої увійшла низка відомих юристів та науковців. Це, зокрема, знана українська діячка в діаспорі Іроїда Виницька, правник, колишній суддя Федерального суду США Богдан Футей та інші.

Щороку СКУ проводить масштабну акцію «Незгасима свічка», під час якої цей символ нашої пам’яті про жертви Голодомору мандрує понад 30 країнами світі та всіма областями й містами України.

23 листопада в актовій залі головного корпусу Університету відбудеться вечір-реквієм пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років «Україна пам’ятає – світ визнає».