Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Чудо-графіка вихованки Львівської політехніки: триває перша велика персональна виставка творів Ірини Нефьодової

10 січня 2019, 10:41
Прес-служба Львівської політехніки

Тиха мистецька сенсація – так можна охарактеризувати виставку витончених графічних творів Ірини Нефьодової, названу авторкою «Світ мого маленького світу» і розташовану у затишних залах Львівського музею ідей (вулиця Валова, 18-а).

Це перша велика персональна презентація творчих набутків молодої й амбіційної мисткині – архітектора та дизайнера за фахом, який здобула в Інституті архітектури Львівської політехніки. В експозиції виставлено 78 графічних робіт, котрі вражають глядача непересічністю й оригінальністю творчого стилю, свіжістю та несподіваністю її світобачення. Твори являють собою так звану несподівану лінійну фігуративність, поєднану із незвичними фантастичними образами та кольоровою гамою. Гармонійно вписуються у графічний контекст художниці створені нею ж чудові поетичні рядки, котрі доповнюють кожен твір.

Розмірковуючи над секретами свого стилю, Ірина говорить:

– Це – графіка? Швидше «Графічна фантасмагорія»... Сама не знаю. У створених монотипіях (за допомогою відбитку з акварелі) шукаю образи. І все. Здається, що хтось водить моєю рукою. Я ж лишень обвожу силуети з власної уяви, що виринають у різнобарв’ї кольорів. А потім – тиша очікування на власний Світ, що надихає.

Творчий псевдонім Ірини – ERA Khelovneba – певною мірою відображає її мистецьке кредо. Ера – це час, а слово «khelovneba» з грузинської означає «мистецтво». Це її ера мистецтва. І це невипадково, адже народилася Ірина у грузинському місті Кутаїсі. Згодом переїхала до Львова, де у 2004 році закінчила Львівську політехніку.

Вона – професійний архітектор і дизайнер, плідно працює в архітектурній майстерні ARTaDOM. Ще з дитинства світ образотворчого мистецтва став для неї близьким. Як розповідає, упродовж усієї своєї професійної кар’єри вона часто «втікала» у малювання, оскільки лише там могла реалізувати свій потяг до метафоричного переосмислення реальності. У її творчому доробку нині майже 2 тисячі оригінальних графічних робіт.

Сподіваємося, що невдовзі ERA Khelovneba презентуватиме свою творчість і у стінах рідної альма матер.