Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

До Інституту будівництва та інженерних систем Львівської політехніки завітали представники компанії «Рехау»

20 грудня 2019, 13:43
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Нині, дбаючи про енергоощадність квартир, будинків, усі масово замінюють старі вікна на нові. Як обрати якісну компанію, на що звертати увагу при виборі вікон? Про це та інше говорили 11 грудня представники ТОВ «Рехау» у Львівській політехніці на семінарі «Проєктування та монтаж віконних конструкцій – запорука забезпечення безпеки та комфорту приміщень».

Семінар відбувався в Інституті будівництва та інженерних систем. У його роботі взяли участь упереваж випускники Львівської політехніки – фахівці з енергоаудиту, які працюють у різних містах західної України, зокрема в Луцьку та на Івано-Франківщині, а також викладачі та студенти інституту. Представник виробничого відділу компанії Сергій Ковальчук та інженер технічного відділу Олександр Пономарчук розповіли присутнім про компанію (працює на теренах України вже понад 20 років), її продукцію, будову енергоефективного вікна, вимоги за ДСТУ щодо металопластикових конструкцій, технологію виробництва вікон та дверей, їхню низьку теплопровідність, високу хімічну стійкість, довговічність тощо. Особливу увагу звернули на те, що приховують дешеві віконні конструкції.

– Наша компанія бере активну участь у різних заходах, що стосуються енергоефективності, бо кожен нині хоче жити в комфортних умовах, утеплених енергоощадних будинках і платити якомога менше за комунальні послуги, – говорить менеджер компанії, випускник Політехніки Василь Ціолковський (нині як представник компанії «Рехау» займається збутом комплектуючих для віконних систем у західній Україні). – Чому робимо такі заходи у Львівській політехніці? Бо тут створено Центр із сертифікації енергоаудиторів, очільником якого є проректор із науково-педагогічної роботи, доктор технічних наук Володимир Крайовський. У цьому Центрі після відповідного навчання енергоаудитори отримують сертифікати. Такі заходи, як нинішній, допомагають краще орієнтуватися в обранні матеріалів на вікна, їхній ефективності, акцентуємо, на що потрібно звертати увагу при виборі вікон і під час їхнього монтажу. Хочемо зустрічатися в Політехніці якомога частіше, адже люди мають бути компетентні, не давати себе ошукати при виборі вікон і дверей. Подібні знання поширюємо й через академію, що є при компанії. Після нинішнього семінару кожен енергоаудитор отримає сертифікат.

Як відзначив Василь Ціолковський, компанія спільно із Львівською політехнікою планує втілити на базі університету проєкт щодо енергоефективності. Очевидно, до його організування долучатимуть й інших партнерів. Хоча компанія загалом зорієнтована на навчання фахівців-енергоаудиторів, та вчитимуть і студентів із кафедри будівельного виробництва. Лекції та семінари планують організовувати власними силами, але й запрошуватимуть інших фахівців.

– Нинішній семінар – це перша ластівка в нашій співпраці, – каже завідувач кафедри теплогазопостачання та вентиляції ІБІС професор Василь Желих. – Сподіваюся, що нас чекає цікаве спільне майбутнє в галузі енергозбереження. Нині тривають перемовини між Львівською політехнікою й компанією «Рехау» про укладення договору стосовно співпраці. У планах – створення Центру енергоощадності, де буде представлено нові інженерні будівельні технології для ощадних будинків, встановлено різні демонстраційні стенди, з якими кожен зможе ознайомитися, переглянути якісний монтаж, довідатися, що таке парогідроізоляція тощо. На базі Центру можна буде навчати наших студентів і готувати енергоаудиторів, які беруть участь у сертифікації будівель.