Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

До ювілею – конференція: в Університеті відбулася ІІ Міжнародна конференція «Хімічна технологія та інженерія»

4 липня 2019, 14:52
Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»

Цьогоріч кафедра хімічної інженерії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки святкує 70-річчя. До ювілею політехніки приурочили вже традиційну ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Хімічна технологія та інженерія-2019», яка тривала від 24 до 28 червня.

У перший день конференції на учасників чекало урочисте засідання кафедри з нагоди відзначення ювілею. Директор ІХХТ Володимир Скорохода, очільник кафедри Володимир Атаманюк та її колишній завідувач Ярослав Гумницький розповіли присутнім про історію структури та її сучасну роботу.

Урочисте відкриття конференції відбулося 25 червня. Серед особливих гостей – проректорка Наталія Чухрай, декан факультету хімії, завідувач кафедри хімічної інженерії та процесів Жешувської політехніки Дорота Антос, завідувач кафедри інформаційних технологій та досліджень якості навколишнього середовища Варшавської політехніки Артур Бадида та керівниця відділу підтримки досліджень Інституту нового хімічного синтезу дослідницької мережі «Лукасєвіч» Анна Тинська.

– Ми раді вітати наших іноземних гостей з Туреччини, Канади, Великої Британії, Польщі, Німеччини, США – це по-справжньому міжнародна конференція, – сказала у вітальному слові проректорка Чухрай.

За словами голови оргкомітету професора Атаманюка, такий захід є майданчиком для спілкування науковців-хіміків України й світу. Це великий форум з питань хімічної технології та інженерії на теренах Західної України, створений для дискусій та обміну досвідом, який є джерелом свіжих поглядів та ідей, а також – ареною для кооперації науки й промисловості. Директор інституту Володимир Скорохода наголосив, що цей захід відіграє чималу роль у розвитку міжнародної співпраці, яка є вкрай важлива для Політехніки.

Конференцію організовували спільно із польськими колегами – Жешувською, Варшавською і Вроцлавською політехніками та Інститутом нового хімічного синтезу. Також цього року до організування долучилася Українська асоціація хімічної продовольчої інженерії.

Учасники конференції представили як теоретичні, так і практичні розробки. Частину з них уже використовують у науці та промисловості, ще частина – має на це шанс, наприклад, колеги з Польщі презентували результати досліджень, які заплановано впровадити в медичній галузі.

Цьогорічним нововведенням стало залучення промислового сектора, зокрема великого калуського хімічного підприємства ТОВ «Карпатнафтохім». Віце-президент Олександр Болецький розповів науковцям про стан і проблематику сучасної хімічної промисловості.

Матеріали учасників конференції, вже видано у тематичному електронному збірнику який налічує понад чотири сотні сторінок.

Окрім цього, у рамках заходу діяла «Школа молодого хіміка», яка передбачає цикл лекції не про хімію, що мають розширити світогляд науковців. За словами секретаря конференції Олександра Іващука, нині молодий науковець мусить мати досвід і в інших наукових напрямах, які в майбутньому стануть йому в нагоді. Молоді вчені дізналися про створення стартапів, захист інформаційних даних, комп’ютерне моделювання у хімічній інженерії, переробку вторвідходів та освіту хіміків-інженерів у США.