Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Фахівці компанії GlobalLogic читатимуть лекції для студентів Львівської політехніки

12 лютого 2019, 09:53
Наталія ПАВЛИШИН, Тижневик «Аудиторія»

Поговорити про сучасні тренди в IT-світі, чому важливо знати мову програмування C, що мав знати успішний embedded розробник та де тут є місце для паяльника 8 лютого мали нагоду студенти-політехніки кафедри штучного інтелекту ІКНІ Львівської політехніки. До них на зустріч прийшов директор із інжинірингу компанії GlobalLogic Костянтин Пелех.

У межах першої мотиваційної лекції Костянтин Пелех повідомив студентам чудову новину: фахівці однієї з найбільших ІТ-компаній Львова — GlobalLogic — співпрацюватимуть із гуртком робототехніки, а також для майбутніх ІТ-ішників підготували низку тематичних лекцій. Гість наголосив, що це взаємний інтерес університету й компанії. Для обох сторін важливо, щоб студенти отримували знання, максимально наближені до реальних вимог цієї галузі.

Ця зустріч не була у формі звичної лекції, а швидше спілкування. З перших запитань від студентів стало зрозуміло: вони націлені взяти від навчання максимум і чітко розуміють, чого потребують. Свідченням свідомого вибору майбутньої професії є й те, що, обираючи кафедру для навчання, вони орієнтувалися на її мобільність, співпрацю з практиками і на те, що навчальна програма не відірвана від потреб ринку.

— За останні 12–15 років технології суттєво вирвалися вперед. Нині вже навіть удома можна мати 3D-принтер, про який ще 10 років тому не могли й подумати. Те ж стосується віртуальної та доповненої реальності. За допомогою них люди роблять фантастичні речі. Є багато цікавих проектів, що потребують влиття розумних людей, які не просто механічно виконують якусь роботу, а чітко знають усі процеси, — наголосив Костянтин Пелех.

Та ці зміни поставили перед вищою школою низку викликів. Адже молодь одразу після школи потрапляє в складний світ технологій і можна пропустити базові речі, які потрібно знати. Тож саме через влиття в навчальний процес фахівців-практиків, через тематичні лекції намагатимуться заповнити ці прогалини.

Директор із інжинірингу компанії GlobalLogic зазначив, що й всередині компанії регулярно відбуваються навчання та тренінги для працівників. Стараються допомагати й тим, хто справді зацікавлений у змінах і якісному навчанні. Якраз бажанням розвиватися, фокусом на рух та розумінням, куди йти, кафедра штучного інтелекту зацікавила GlobalLogic.

У нас є проекти, до яких зможемо долучати студентів. Ринок росте, тож збільшується потреба спеціалістів. Щоправда в Україні на ІТ-ринку по суті нема продуктових компаній, а лише сервісні компанії. Нині в нас ще нема й великих компаній на кшталт Google. Та це буде наступний глобальний крок, який почне розвиватися в Україні. Точималий виклик для сервісних компаній та для ринку. Хоча це дуже добре, — додав гість.

Передчасними і навіть безпідставними Костянтин Пелех вважає розмови про те, що ІТ-галузь буде на піку ще лише десять років.

Уже нині робота змінюється якісно. Зберігається постійний і досить шалений ріст кількості працівників у всіх компаніях — на 20–30% щорічно. Нещодавно хтось казав, що у Львові є понад 20 тисяч ІТ-спеціалістів. Також не так давно йшлося про те, що ІТ-галузьдруга бюджетоформуюча галузь в Україні після аграрної. Не думаю, що відбуватиметься спад. Так, відпадають простіші роботи, які можна легко оптимізувати, автоматизувати, а натомість з’являться значно складніші задачі. Також є підстави говорити про те, що в Україні розвиватимуться продуктові ІТ-компанії, яких по суті нема. А крім цього, збільшується й кількість іноземних проектів, виконаних саме українськими фахівцями.

Костянтин Пелех порадив студентам вчитися в Україні.

У нас залишилася сильна якість освіти. Оскільки технології шалено змінюються, то високу ціну має людина, в якої „прокачаний“ мозок, яка вміє легко вчитися й адаптовуватися до змін. Університет вчить як саме треба вчитися і розвиває мозок для самого навчання. І це дуже допомагає. Нині важливо розуміти, як вчитися. Адже нема змісту писати й видавати навчальну літературу, бо доки книжка вийде у світ, то інформація вже стає застаріла. Тому треба вміти знаходити потрібне в інтернеті, в блогерів.

Цікавила студентів і специфіка роботи в командах таких великих компаній, як GlobalLogic. Тож гість поділився власним досвідом, наголосивши зокрема на тому, що йому подобається керівництво, якого не помічає:

У таких компаніях люди достатньо розумні, тож нема потреби контролювати. Ми набираємо розумних людей не для того, щоб казати їм, що робити. Зрештою, що краще працюєш, то менше контролю. У нас нема зайвого менеджменту чи чекінгу. Тут цінність людини дуже велика.