Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Катедра української мови підготувала колективну монографію «Українська реальність крізь призму терміна»

13 грудня 2019, 11:11
Кафедра УМ Львівської політехніки

25 грудня 1989 року, на католицьке Різдво, було створено ПЕРШУ в Україні катедру української мови в технічному виші – тоді в Політехнічному інституті. Саме з нас розпочалася трансформація цього знакового навчального закладу з інституту в університет, що обов’язково передбачає гуманітарний складник навчання. Це сигналізувало про колосальні зміни в суспільній свідомості й державотворенні. Цьогоріч нам 30!!! Цю колективну монографію «Українська реальність крізь призму терміна» ми присвячуємо нашій Святій і Нездоланній Мові.

Ми не ходимо на роботу просто читати філологічні курси. Ми виконуємо поза тим своє надзавдання – творити Українську Державу в час постійної війни з нею: деколонізуємо, демосковізуємо, розрадянщуємо, тепер роззеленюємо… Це надає роботі катедри набагато вищого смислу, ніж науково-навчального підрозділу. Цього нас навчав Він – Геннадій Леонідович Вознюк – засновник нашої катедри.

МИ – колективне амбітне Я, що від дня до дня, місяця до місяця, року до року планує спільні науково-навчальні й культурологічні проєкти задля утвердження сили нашої мови і культури. Ми не просто катедра – ми на першій лінії ідеологічної війни за Україну з її щитом – МОВОЮ. Ми 30 років сіємо зерна нашого Слова в душах наших студентів, немало з яких вже стали нашими колегами й побратимами (посестрами) в невідступних змаганнях за українську тожсамість.

Словом, після тридцяти нема часу на ілюзії, депресію, розчарування, пенсію. Надто високий шлях пройдено, щоб спускатися донизу. Надто багато народжено, щоб відмовлятися його захищати й утверджувати. Надто сильно любилося, щоб засумніватися й розлюбити. Ми не просто навчаємо й навчаємося, Ми – спільнота обранців у Господа, бо Слово тільки наш інструмент в осягненні та утвердженні національної Правди.

Запрошуємо Вас, шановне панство, на Урочисту Академію з нагоди уродин нашої катедри 18 грудня, о 14.00, актова зала головного корпусу Львівської політехніки (вул. С. Бандери, 12). Вхід вільний.

Ірина ФАРІОН