Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зустрівся із львівським студентством

22 лютого 2019, 15:31
Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»

У рамках робочого візиту до Львова 22 лютого очільник Міністерства екології та природних ресурсів України Остап Семерак завітав до Українського католицького університету, де прочитав відкриту лекцію для майбутніх спеціалістів-екологів на тему «Екологічне майбутнє України та світу. Еко-патріотизм як шлях до сталого розвитку».

Учасниками заходу стало понад сто студентів-екологів, зокрема Львівської політехніки та інших львівських вишів. Своїми враженнями від зустрічі ділиться третьокурсниця Інституту сталого розвитку імені В. Чорновола Анастасія Лагоцька:

— Передусім хочу відзначити, що наш Міністр екології — дуже позитивна й освічена людина. Ділячись своїм досвідом, він сказав дві дуже важливі речі. Перше — усе починається з нашої голови: кожен свій крок треба добре обдумувати, і якщо ми маємо ідеї, то ми зобов’язані їх поширювати, якщо хочемо досягти екологічної, економічної чи будь-якої іншої стабільності — кожен повинен починати із себе. Друга важлива річ — це те, що незалежно від результату ти завжди маєш викладатися на 120%, і, незважаючи на невдачі, пробувати знову. Також я дізналася про кілька законопроектів, що розглядатимуть наступного четверга, один із яких спрямований на створення системи розрахунку й обмеження викидів парникових газів. Мені дуже цікаво, чи його приймуть, оскільки Міністр сказав, що багато депутатів проти цього закону, бо він невигідний. Але я вважаю, що, незважаючи на економічну невигідність, для благополуччя людства він вкрай важливий. Окрім цього, мені вдалося поговорити з Міністром особисто, він розповів про існування програм, що передбачають стажування випускників у Міністерстві екології. Такі можливості є, просто потрібно шукати і добиватися своїх цілей.

Після завершення лекції присутні могли поставити запитання Міністру. Студенти виявилися дуже активними, тому зустріч тривала довше, ніж було заплановано. Не обійшлося без традиційного питання про сміттєву проблему Львівщини та України загалом.

— Коли ми говоримо про відходи, йдеться не лише про тверді побутові відходи чи комунальні відходи — їхній об’єм складає менше 10% відходів, які за рік утворюються в Україні. Не хочу нікого рекламувати, але уявіть: «Криворіжсталь» продукує за рік більше відходів, і за об’ємом, і за масою, ніж вся Україна — тпв. Комунальне сміття — лише маленька частина проблеми (Ред. — екологічної), яка є у нашій державі. В Україні 90% твп вивозять на захоронення, тобто на полігон. Європейські країни нічого не вивозять на захоронення, а вдаються до інших практик. Таке ж завдання стоїть перед нами. Так, воно не просте і не безкоштовне, воно потребуватиме нових технологій і передусім — нової поведінки. Для когось відходи є сміттям, а для когось — ресурсами, які можна і треба використовувати, — прокоментував Остап Семерак.