Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Науковий співробітник Львівської політехніки розробив енергоощадну технологію очищення водойм

11 листопада 2019, 09:05
За матеріалами сайту EcoTown

Науковий співробітник Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Сухацький розробив енергоощадну технологію очищення водних середовищ від органічних сполук. Про це йдеться у проєкті «Основи гнучкої та енергоощадної технології кавітаційного очищення водних середовищ від органічних сполук і твердофазних дисперсних частинок», який став продовженням кандидатської дисертації вченого.

Технологія передбачає очищення водних середовищ насамперед, від аренів – бензину, нафталену, антрацену.

– Використовую кавітацію – явище, коли всередині рідини утворюються порожнини, які заповнюються газом, парою або їхньою сумішшю, – пояснює науковець. – Своєрідний електричний струм пропускається через воду і вбиває бактерії завдяки подачі імпульсів тиску, які утворюються в кавітаційних бульбашках.

У рідині завжди є розчинені гази або тверді частинки, які виступають центрами зародкоутворення кавітаційних бульбашок:

– Ці кавітаційні зародки ростуть з утворенням кавітаційних бульбашок і сплескуються з виділенням великої кількості енергії, яка виділяється у маленьких зонах і супроводжується виникненням високих температур. Внаслідок таких умов відбувається розклад води під дією звуку, – наголошує Юрій Сухацький.

Технологія допомагає очищати не тільки природні водойми, а й рідкофазні відходи промислових підприємств.

– Мікродинамічний струменевий кавітатор уже запатентували і плануємо запустити його у промислове виробництво, – каже науковець. – Вже є фірми, які готові впроваджувати нову технологію.

Для детального дослідження Юрій Сухацький отримав президентський грант, який планує використати для закупки коштовних реактивів для подальших експериментів.

– В Україні систематичних досліджень кавітації мало, тоді як в Індії, Китаї та Німеччині вони дуже популярні, адже окрім очищення води це явище можна використовувати й в енергетиці, – пояснює він. – Наприклад, за кордоном кавітацію використовують для обігріву шкіл, садочків та інших приміщень – різнодинамічні струменеві кавітатори мають досить високий коефіцієнт корисної дії.

Юрій Сухацький зауважує, що фізико-хімічні або біологічні методи очищення води є менш ефективними:

– Мікроорганізми, які використовують для очищення біологічним методом, можуть не витримувати навантаження і вмирати. Кавітацією ж можна очищати навіть невеликі об’єми, а потім оброблені об’єми використовувати у необробленому середовищі – це економія на устаткуванні і, відповідно, заощадження коштів.

Над дослідженнями кавітаційних явищ на кафедрі хімії і технології неорганічних речовин Національного університету «Львівська політехніка» працюють уже близько 10 років.