Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Політехніки вибороли перше місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з двох спеціальностей

12 квітня 2019, 13:20
Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»

Конкурс з біотехнології та біоінженерії набирає обертів

Відбулася підсумкова науково-практична конференція другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з біотехнології та біоінженерії, який другий рік поспіль організовує кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології.

До участі зголосилися студенти 26 навчальних закладів України і надійшло 64 роботи. Після рейтингового відбору до Львівської політехніки запросили авторів 43 робіт.

На конференції працювали чотири секції: промислова, харчова і сільськогосподарська біотехнології; біомедична і фармацевтична біотехнології та біоінженерія; молекулярна біотехнологія та біоінформатика; екологічна біотехнологія та біоенергетика.

Приємно, що серед переможців і призерів – студенти Львівської політехніки: Максим Корнійчук виборов перше місце, а Марія Музика з Ольгою Прохерою та Діана Загородня з Богданом-Володимиром Ільківим, які попарно підготували спільні дослідження, – на третій сходинці.

Окрім призових відзнак, учасники конкурсу отримали грамоти в різних номінаціях: за практичну спрямованість, за наукову спрямованість, за яскраву презентацію, за прагнення до перемоги, креативність, майбутній стартап, наукова надія, педантичність і точність, за інновацію для виробництва тощо.

– Започаткувавши цей конкурс лише торік, цьогоріч ми вже отримали значно більше робіт, адже спеціальність, а отже, тематика досліджень, є доволі перспективна. Тішить, що студенти цікавляться науковою роботою, прагнуть рухатися, щось звершувати. А ми, відповідно, вишукуємо спонсорів заходу, – каже відповідальний секретар конкурсу, доцент кафедри ТБСФБ Романа Петріна.

Серед спонсорів конкурсу: компанія ПрАТ «Ензим», Сфера Сім, ТзОВ «Юрія-Фарм», U.S.Ukraine Foundation, Biotech&Pharma Cluster Lviv. Представники ПрАТ «Ензим» вручили кільком учасникам кожної секції сертифікати на участь у літній школі, що відбуватиметься у стартап-школі Львівської політехніки, де вони зможуть навчитися презентувати себе, представляти свій винахід мовою бізнесмена.

Перемога четвертокурсників-будівельників

Іван Томищ і Дарія Левандовська взяли участь у конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія», що відбувся у Харківському національному університеті будівництва та архітектури (ХНУБА). І здобули перше місце.

На конкурс надійшло 46 студентських наукових робіт, 12 з яких відібрано до фінального етапу. Отож, конкуренція була висока. Підсумкові змагання відбулися 26–28 березня, у формі студентської наукової конференції. Працювало декілька секцій. Як стверджує науковий керівник студентів, доцент кафедри будівельних конструкцій та мостів Сергій Була, у секціях працювало від 3-х до 12-ти учасників. Наші студенти долучилися до секції «Промислове та цивільне будівництво», з максимальною кількістю конкурсантів. Усі представляли свої роботи і відповідали на прискіпливі, часом доволі гострі запитання журі, аби довести, що вони глибоко орієнтуються у своїй темі. Політехніки підготували спільне дослідження про стиснуті цегляні конструкції, підсилені композитними матеріалами після вогневого впливу. Йдеться про підсилення конструкцій, пошкоджених унаслідок пожеж.

– Вважаю, що наші студенти перемогли завдяки тому, що блискуче підготували не лише теоретичну частину, а й практичну. У вітчизняному цивільному будівництві тепер починають активно впроваджувати новітні реновації за допомогою сучасних композитних матеріалів. Ми зі студентами у практичній частині використали матеріали італійської торгової марки MAPE, – розповідає науковий керівник студентів Сергій Була.

Дипломи І ступеня переможцям вручив проректор з науково-педагогічної роботи ХНУБА, а в Політехніці їх привітало керівництво випускової кафедри, інституту та університету.