Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Професор ІНЕМ Віталій Рисін: StartEra надає можливість презентувати ідею, довести її життєздатність, залучити інвестиції

3 травня 2019, 17:33
За матеріалами сайту StartEra

Віталій Рисін, керівник платформи StartEra, професор кафедри фінансів Національного університету «Львівська політехніка», доктор економічних наук – про виникнення платформи StartEra, принцип затвердження проекту, можливості для реалізації власних ідей та розвиток краудфандингу в Україні.

– Як виникла ідея створення платформи StartEra? Чи складний та довгий був шлях до реалізації платформи?

– Ідея створення платформи StartEra виникла в стінах Tech Startup School Львівської політехніки, діяльність якої зорієнтована на створення комфортного інноваційного середовища для продукування та реалізації креативних ідей та успішних стартапів, щоб допомогти новаторам пройти шлях від ідеї до побудови бізнес-моделі, пошуку інвестицій та комерціалізації інноваційного проекту. У цьому контексті важливим є питання пошуку джерел фінансування для проектів. Світова практика доводить, що одним із ефективних джерел може стати залучення коштів через краудфандинг. Саме тому було розпочато роботу зі створення власної краудфандингової платформи, що могла б стати одним з інструментів успішної реалізації інноваційних ідей.

– Чому саме така назва?

– У назві платформи закладено суть її діяльності. Йдеться про просування творчих, соціальних і технологічних проектів, а також громадських ініціатив за фінансової підтримки з боку тих, хто вболіває за розвиток і реалізацію інновацій. Платформа має бути свого роду стартовим майданчиком для усіх, хто має цікаві ідеї і готовий працювати заради їхнього втілення у життя. Розміщення проекту на платформі – це поштовх до його розвитку, адже тут є можливість залучити перші гроші і розвивати проект у майбутньому. Загалом платформа StartEra – це наш скромний внесок у розвиток інноваційного середовища в Україні та спосіб започаткувати еру інновацій.

– На яку саме аудиторію розрахована платформа?

– StartEra створена, щоб підтримувати стартапи і допомагати молодим розробникам у створенні свого власного продукту без використання кредитів. Ми надаємо можливість презентувати свою ідею, довести її життєздатність, здійснити перші продажі та залучити інвестиції для реалізації ідеї. Поряд із тим важливим напрямом діяльності платформи є сприяння реалізації різного роду соціальних проектів, тому наша аудиторія безперечно включає громадські організації та соціально активних громадян.

– Як відбувається процес затвердження проекту ? Чи є якісь вимоги до проектів та команди проекту?

– Платформа пропонує розміщення двох категорій проектів – стартап і соціальних. Автору проекту необхідно уважно ознайомитися з вимогами до роботи з платформою, які розміщені на сайті. Далі описати суть проекту, його актуальність, цінність, інноваційність, визначитись з цільовим сегментом ринку та потенційними клієнтами, необхідним обсягом фінансування та часом для збору коштів. Цей час може становити від 14 до 95 днів. Після початкового розміщення проект розглядає модератор платформи щодо його відповідності встановленим критеріям, після чого скеровує для розгляду експертам. У разі отримання схвалення від експертів, проект розміщують на платформі, і розпочинається процес збору коштів.

– Експерти платформи – хто вони та які у них функції?

– Як уже зазначалося, роль експертів полягає у відборі проектів, що можуть розміщуватися на платформі для збору фінансування. До числа експертів StartEra увійшли відомі в Україні представники бізнесового, громадського та академічного секторів. Це, зокрема, Олексій Скрипник, український політик, підприємець, науковець та громадський діяч, народний депутат України, Яніка Мерило, політична та громадська діячка, фахівчиня з питань ангельських інвестицій та інформаційного суспільства, радниця міністра інфраструктури України, Оксана Дащаківська, керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження», Райнер Шенк, Сертифікований податковий консультант, а також експерти, що представляють Львівську політехніку – проректор з наукової роботи Наталія Чухрай і директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

– Чому б Ви порадили подати свій проект саме на StartEra?

– Ми дбаємо за успіхи кожного проекту. І це не порожні слова. StartEra – це команда однодумців, яка створює можливості для реалізації унікальних ідей і формування нового покоління вітчизняних підприємців. StartEra пропонує нижчий розмір комісій у порівнянні з аналогічними платформами, а також маркетингову підтримку та медіа-супровід, що допоможе розширити аудиторію потенційних доброчинців. Поєднання зусиль авторів проектів та нашої команди дасть змогу досягнути успіху й реалізувати поставлені цілі. Ми разом можемо зробити світ трохи кращим!