Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Технарнія» для любителів електротехніки: у стартап-школі Університету офіційно відкрили артпростір

23 грудня 2019, 09:08
Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»

Думаєте, ретро аудіо- і відеотехніка – це нудно? Зовсім ні. Але якщо ви досі сумніваєтеся, то вам точно потрібно знайти вільну годинку й сходити в артпростір «ТехНарнія». 14 грудня відбулося офіційне відкриття платформи, і було тут дуже багато цікавого.

«ТехНарнія» – це простір, який об’єднує два стартапи: платформу «KOLO» і Sound History Museum.

Звісно, тут – багато комп’ютерної техніки. У приміщенні є куточок із комп’ютерами різних епох, які досі працюють: Windows 98, Windows XP, Windows 7. Їх можна протестувати й навіть пограти на них комп’ютерні ігри. Також є комп’ютери в розібраних деталях. Таким чином можна розглянути, де і який кабель розташовано; яку функцію виконує; чим є кожний окремий компонент.

– Тут є зона від наших партнерів Upgrade Computers. Саме цей сервіс-центр передав основ-ну кількість електроніки для функціонування платформи. Щоб відкрити ми отримали два комп’ютери, на яких відвідувачі можуть побавитися й навіть купити деякі товари, наприклад, ноутбук, комп’ютери, монітори, мишки, клавіатури тощо. На ці товари знижка 10%. Коли для Upgrade Computers люди приносять стару електроніку, то представники сервісу забирають те, що їх цікавить (процесор або оперативну пам’ять), усе інше віддають нам. А ми ж підтримуємо їх інформаційно, – розповідає Василь Ракочий, засновник платформи «KOLO» та співзасновник арт-простору «ТехнНарнія».

– Коли ми отримали два приміщення, у стіні була дірка. Це все виглядало не дуже естетично. Згодом я побачив у коридорі шафу, ми присунули її до стіни. Дивлюсь, а вона якраз ідеальна за висотою, австрійська. Однак мусили розібрати пів шафи, щоб демонтувати стінку. Ми переходили з кімнати в кімнату з цією шафою і сміялися, що це наче вхід у Нарнію. І ось одного вечора, коли ми з Василем виходили звідси, то згадали, що забули віддати охоронцеві чайник. Василь запитує: «Де чайник?». Я відповідаю: «У Нарнії». Він повернувся за чайником, прийшов і каже: «У Технарнії». Так і виникла назва простору, – ділиться засновник Sound history museum, співзасновник «ТехНарнії» Сергій Мельников.

«ТехНарнія» має дві кімнати: перше приміщення для вільного відвідування, екскурсій та різних заходів. Друге – майстерня. Не може залишити без емоцій співмешканець артпростору – авокадо Петро. Він стоїть на полиці біля електротехніки й розважає гостей.

Під час відкриття відвідувач Роман приніс лампову радіолу «Восток 77». Він працює у великій компанії кабельного оператора. Зустрічаючись із різними людьми, розповідає їм про проєкт, який зберігає таку техніку. І всі охочі віддають її йому: «Я доволі давно знайомий з діяльністю Сергія. Уже декілька експонатів передавав раніше: магнітофон «Маяк», радіоприймач, але, найімовірніше, його розібрали на запчастини, бо був не зовсім у доброму стані. Я вважаю, що віддаю лампову радіолу в гарні руки: її збережуть і реставрують».

Відвідувачі мали змогу згадати дитинство з ігровими приставками Dendy, Sega, PS, Nintendo, послухати вініл і насолодитися ретро-показом фільмів з VHS-касет, як у справжньому відеосалоні. Василь Полякевич, студент п’ятого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту, ділиться своїми враженнями: «Мене цікавить стара радіотехніка, вінілові програвачі, лампові підсилювачі (один із них зібрав власноруч). Я збираюсь придбати вініловий програвач, адже це круто, олдскульно. Я б поставив його собі в гаражі, він би грав, а я б дивився на нього милувався. Але для цього потрібно купити акустику: колонки й підсилювач звуку. Дуже хочу почати збирати платівки».