Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Львівській політехніці обговорили проблему поводження з харчовими відходами

2 жовтня 2019, 14:26
Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки

1 жовтня у Львівській політехніці відбулося засідання круглого столу «Харчові відходи: відповідальне споживання». Організувала захід Всеукраїнська екологічна ліга – громадська організація, метою діяльності якої є поліпшення екологічної ситуації в державі. Говорили про глобальний масштаб проблеми харчових відходів, ситуацію з харчовими відходами в Україні, нормативно-правове забезпечення управління харчовими відходами в Україні.

– Ця тема для України взагалі нова. Над темами поводження з побутовими або небезпечними відходами ми працюємо вже багато років, а ось блок харчових відходів завжди залишався осторонь. 2015 року на саміті ООН було ухвалено цілі збалансованого сталого розвитку, одна з яких – зменшення харчових відходів до 2030 року вдвічі. Тож тепер поводження з харчовими відходами стає трендом, що набирає обертів у світі. 30 вересня вийшов указ президента України, який стосується впровадження цілей сталого розвитку в Україні до 2030 року. Загалом їх 17, але питання збалансованого виробництва й споживання є ключовим двигуном переходу країни до сталого розвитку. Сталий розвиток, це розвиток у тих межах, в яких природне середовище може відновлюватися, це дозволяє користуватися природними ресурсами не лише сучасному, а й майбутнім поколінням, – коментує очільниця Тетяна Тимочко.

Учасниками наукового заходу стали представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), громадських організацій, комунальних підприємств, вишів Львівщини, зокрема й нашого університету. Завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола, а заразом і голова Львівської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги професор Мирослав Мальований доповів присутнім про перспективи для України з огляду на австрійський досвід поводження з органічними відходами. Йшлося про два заводи в Австрії, що спеціалізуються на компостуванні органічних відходів і виробництві біогазу із них.

– В Україні таких заводів немає, ми лише цього вчимося. Перше, що потрібно зробити – виділити органічні відходи в окремий потік. Коли ми це зробимо – зможемо перейти до цивілізованого способу їх утилізації. Це, по-перше, зменшить навантаження на довкілля, по-друге, ми матимемо новий продукт – біогаз, що нині для України є дуже потрібний, і, по-третє, компост – це органічне добриво, що не спричиняє побічних ефектів. Вступаючи до Євросоюзу, ми зобов’язані забезпечити відповідальне поводження з органічними відходами. Першим кроком до цього є часткове використання харчових відходів у спеціальних установках на львівських очисних спорудах, що фінансує Міжнародний банк реконструкції та розвитку, – каже професор Мальований.

Згідно з дослідженнями Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО):

  • Щороку близько третини вироблених у світі продуктів харчування (1,3 млрд т) перетворюються на відходи.
  • Кожного року промислово розвинені країни втрачають продукти харчування на суму у 680 млрд доларів, країни, що розвиваються – 310.
  • Щороку споживачі багатих країн перетворюють на відходи майже стільки ж продовольства (222 млн т), скільки виробляється у країнах Африки на південь від Сахари (230 млн т).
  • У країнах Європи та Північної Америки відходи на душу населення становлять 95–115 кг на рік.