Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Безпечний онлайн або що таке кібергігієна: Львівська політехніка брала участь у пілотному проєкті з кібербезпеки

9 липня 2020, 14:32
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Нині інформаційні технології є невід’ємною частиною нашої буденності. Смартфони та гаджети дозволяють завжди бути онлайн. Щоправда, є одне «але»: ми не замислюємось про різноманітні загрози, що існують у цифровому просторі. Тож як себе убезпечити?

Нещодавно у Львівській політехніці успішно завершився пілотний проєкт «Основи кібергігієни». Інтерактивний онлайн-курс «Базові правила безпеки у цифровому середовищі» розроблено CRDF Global, у співпраці з експертною групою з кібербезпеки компанії EY в Україні та технічними експертами компанії Technomatix. Партнерами проєкту з розвитку кібербезпеки в Україні стали: Національний університет «Львівська політехніка», Київський державний університет інфраструктури та технологій, Харківський національний університет радіоелектроніки, Вінницький національний технічний університет.

Світлана Чаплінська, координаторка навчального курсу з кібергігієни, розповідає:

– Цей курс дозволяє дізнатися про основні загрози в цифровому просторі, зрозуміти, яка інформація є головною ціллю хакерів та запам’ятати основні рекомендації щодо захисту власних даних, безпечного користування електронними пристроями та інформаційними ресурсами. Нашим завданням було поширити курсу серед студентів, у першу чергу не комп’ютерних спеціальностей. З цією задачею ми чудово справились. Всього 509 студентів отримали сертифікати, з них 286 не зі спеціальності «Кібербезпека». Якість теж висока, понад 90% студентів отримали сертифікат кібер джедая, це більше ніж 80% правильних відповідей. Гендерний склад – 56% хлопців і 44% дівчат. В цілому по Україні сертифікати отримали студенти чотирьох вишів, сумарна кількість учасників понад 1500, тобто відсоток наших студентів від загальної кількості майже 34%.

Знання, отримані під час проходження курсу, дозволяють захистити себе від кіберзлочинів у повсякденному житті. Цей сертифікат можна використовувати у власному портфоліо. Структура курсу: 10 інтерактивних модулів, фото та відеоматеріали. Кожен урок присвячений окремій темі, що пов’язані між собою. Тематика навчального матеріалу варіюється від безпечного використання мобільних пристроїв, електронної пошти, безпеки в соціальних мережах до основних правил захисту інформації та фейкових новин. Усі учасники, які отримали сертифікати, мають змогу поборотися за призи: спеціальні спонсорські значки та флешки з паролями від фонду CRDF Global. Головних переможців оберуть після проходження контрольного тесту. Фактично, наше сучасне суспільство навряд чи можна уявити без інформаційних технологій. Тож вже зараз потурбуйтесь про власну безпеку в інтернет-просторі.