Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Близько 10 тисяч мешканців Львівщини протестують на коронавірус завдяки Політехніці

2 жовтня 2020, 16:18
Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки

Учора, 1 жовтня, в рамках реалізування чотирьохсторонньої ґрантової угоди між фондом європейської кооперації ініціатив «Центральна Європейська Ініціатива», Національним університетом Львівська Політехніка, Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького та Львівською обласною державною адміністрацією в світлі здійснення проєкту «STOP COVID-19» для потреб закладів охорони здоров’я області передано тест-системи на виявлення Ig M та Ig G методом імуноферментного аналізу та витратні матеріали для обстежень близько 10 тисяч мешканців Львівщини на загальну суму 321 520 гривень.

Як пояснила завідувачка кафедри систем штучного інтелекту Львівської Політехніки Наталія Шаховська, Львівська політехніка є одним із координаторів цього міжнародного ґранту.

«Пів року тому Львівська політехніка спільно з Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького подали заявку на здобуття ґранту від європейського фонду. Загалом подано 400 заявок, із них 28, зокрема й наша, перемогли. На кінець серпня було підтверджено фінансування і нині ми закупили відповідні тести. Управлінню охорони здоров’я Львівщини передали 96 коробок, у кожній з яких сто тестів, тобто близько 10 тис. людей зможуть протестуватися і визначити, чи хворіють, або чи хворіли попередньо на коронавірус», – сказала Наталія Шаховська.

Директор управління охорони здоров’я Львівщини Орест Чемерис повідомив, що тести будуть розподілені між лабораторіями Львова, які роблять аналізи на виявлення коронавірусу.

Крім переданих тестів, робота університетів на цьому не завершується. Адже основною метою цього проєкту є виявлення прихованих залежностей при захворюванні на COVID-19 у різних категорій пацієнтів, що буде сприяти кращому вивченню цієї патології. Тому надалі медичний університет відповідатиме за розуміння того, що шукатимуть у результаті аналізів, а Львівська політехніка займатиметься побудовою моделі на основі результатів тестування за закупленими тест-системами.

Крім цього, політехніки розробили форму-опитувальник, для людей, які вже перехворіли чи хворіють: