Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Чому одними з найзатребуваніших на ринку праці будуть фахівці з кібербезпеки і як ними стати

10 червня 2020, 08:58
За матеріалами сайту Mind.ua

– Якби студент коледжу запитав у мене поради з приводу професії, яка приносила б хороший і стабільний дохід наступні 30 років, я б відповів, що це сфера кібербезпеки. На експертів у цій галузі буде великий попит. З проблемами кібербезпеки стануть стикатися абсолютно всі компанії і приватні особи, – підкреслював у своїй книзі «Індустрії майбутнього» американський експерт в галузі інновацій Алек Росс.

За даними дослідження McAfee і CSIS, світовий збиток від хакерських атак вже сягає $600 мільярдів на рік. Аби «помститися», світ озброюється проти хакерів. Кіберексперти розповідають, що оплата праці таких висококваліфікованих фахівців в Україні вже досягає $10 000. Чому їхні послуги так високо оцінюються? Де краще освоїти професію? Які перспективи розвитку у цієї сфери?

За словами співзасновника платформи Hacken, CEO Information Security Group Єгора Аушева, новий поштовх для розвитку кібербезпеки дасть Загальний регламент про захист персональних даних (GDPR), що нещодавно набрав чинності. «Тепер всі компанії у світі, в тому числі і в Україні, зобов’язані належним чином зберігати персональні дані громадян і компаній ЄС. Штрафи в разі витоку інформації досягають мільйонів євро», – підкреслює спікер.

Наскільки будуть затребуваними на ринку праці фахівці з кібербезпеки? Єгор Аушев констатує, що ця професія вже зараз стає однією з найбільш затребуваних і високооплачуваних у світі. «Жодна сучасна галузь не може відмовитися від послуг фахівців з кібербезпеки, особливо це актуально у зв’язку з діджиталізацією приватних і державних компаній. Також однією з основних переваг цієї професії є те, що кожен може працювати віддалено – перебуваючи в Україні і забезпечуючи безпеку великих світових компаній», – розповідає співзасновник Hacken.

Де здобути необхідні знання за фахом?

Нині понад 50 українських закладів вищої освіти навчають кібербезпеці. Студенти вчаться оцінювати, проєктувати і забезпечувати функціонування комплексних систем захисту інформації, організовувати діяльність служб інформаційної безпеки тощо. Вони вивчають методи зберігання і обробки даних, виявлення втручання в інформаційні системи, протидії сучасним видам кібератак тощо.

Зокрема, фах спеціаліста з кібербезпеки можна здобути на Програмі «Кібербезпека» у Львівській політехніці, за якою навчаються на кафедрі захисту інформації Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології.