Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Доцентка Інституту геодезії Любов Янків-Вітковська: комета на небі – то для астрономів звичайне явище

12 травня 2020, 08:45
За матеріалами ІА «Дивись.info»

У травні, можливо, буде помітною для неозброєного ока комета Атлас. Доцентка кафедри вищої геодезії та астрономії Національного університету «Львівська політехніка», голова Львівського астрономічного товариства Любов Янків-Вітковська розповідає, що поява комети на небі – то для астрономів зараз звичайне явище.

– Їх спостерігають вже багато років. Спершу це було неабияке видовище. Люди знали мало, більше додумували. Але зараз про це все відомо. Комети спостерігають тому, що це цікаво. Комети часто називають іменами їх відкривачів або навіть на честь телескопів, завдяки яким виявили комету. Так ATLAS – це абревіатура, так називається пошукова програма, що допомогла відкрити комету – Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) search program.

Комета – це фактично крижана куля. Лід складається з різних хімічних елементів. І коли ця куля рухається, то відбивається сонячне світло. Коли наближається до Сонця, нагрівається і лід плавиться. Хвіст плавиться і ці частинки від голови комети утворюють хвіст. Все під впливом сонячного світла світиться і утворює гарне явище.

Деякі комети, які проходять близького до Сонця, настільки розтоплюються, що гинуть. Деякі падають на Сонце. Так комета Атлас, наблизившись до Сонця, почала «випаровуватися» і втратила право стати найяскравішою кометою останнього 20-річчя, – зазначає науковиця.

Минулого місяця багато сайтів повідомляли, що до Землі наближається комета, яка складається з ціанідів і несе небезпеку для планети. Але сталось так, що вона розтопилася і жодної загрози не принесла, розповідають у Львівському астрономічному товаристві.

– Комети не є небезпечними для Землі. Ми в небі бачимо її красиву, сяючу. Але насправді вона складається з космічного бруду і пилу. Це, так би мовити, єдність і боротьба протиріч – ми бачимо гарне видовище, комету з хвостом, а в реалі вона є досить неприваблива.

За детального аналізу можна оцінити, з яких елементів вона складається. У небі ми не бачимо, як комета рухається, здається наче вона зависла, але насправді вона рухається, – продовжує Любов Янків-Вітковська.

Також вона зазначила, що комети часто відкривають аматори в астрономії. Люди, які люблять астрономію, спостерігають і мріють відкрити нову зірку. Так само було з кометою Хейла-Боппа. Її відкрили одразу двоє людей.

Якщо вам до вподоби нічне небо і зоряні світила, можна зайти на віртуальну обсерваторію. Віртуальні телескопи є в різних астрономічних обсерваторіях, по цілому світу є така можливість надати людям спостерігати через комп’ютер.

– Щоби зараз не було залякувань, на кшталт – до нас наближається астероїд і спалить Землю, треба знати ази астрономії. Зараз уже всі можуть дізнатись про небесні об’єкти, багато інформації є у вільному доступі і це треба використовувати для популяризації астрономії.

Вчені настільки багато знають про Землю, що мають багато можливостей попередити різного роду небезпеки – астероїди, комети – і змінити їхню траєкторію, – пояснила Любов Янків-Вітковська.