Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Директор студмістечка Ігор Гельжинський: «Поселення пройшло досить гладко, станом на п’ятницю ми поселили 2052 людини»

9 жовтня 2020, 08:52
Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки

Цьогорічне поселення студентів першого курсу в гуртожитки вже завершено і студентське містечко поповнилося великим числом нових облич. Таким чином, табір «першачків» поділився на дві половини, одні живуть на зйомних квартирах, інші вибрали життя в гуртожитках. Які ж умови проживання в гуртожитках та коли востаннє було зроблено ремонти? Про все це та про ціни на проживання і процес поселення нам розказав директор студентського містечка Ігор Ігорович Гельжинський.

– Як пройшов процес поселення, скільки першокурсників житиме в гуртожитках цьогоріч?

– Цього року ми вчилися поселяти студентів по-новому, адже розтягнули цей процес на місяць, щоб дати їм більше часу. Для зручності студенти мали змогу знайти себе у списках, які було розміщено на дошці оголошень при вході. Також тут висів перелік документів, які потрібні для поселення. Побіч входу у 7 гуртожиток стояла охорона з рацією, запускали по 15 осіб. Станом на п’ятницю ми поселили 2052 людини, які вперше будуть жити в гуртожитку.

– А чи були ремонти в гуртожитках?

– Одночасно не можна все охопити, але за останні роки ремонт зроблено в 9 гуртожитку. Ще ми взялися за 1-й, 5-й, 7-й гуртожитки, як найгірші, адже це коридорна система. У коридорних системах передбачено, що душова – в підвалі, а кухня та туалети – зверху, на поверхах. Ми б хотіли кардинально поміняти цю систему. Виносимо всі душові на поверхи, робимо їх із двох боків, якщо це великий гуртожиток, якщо маленький – з одного. Робимо з двох боків туалети та умивальні кімнати, а ще кухні. Вже зробили чотири гуртожитки повністю. Далі в нас був дуже проблемний гуртожиток № 4. У блоках ми зробили санвузли, а цього року мали лагодити коридори та вхідні двері в кожен блок, кошторисом 5,5 мільйонів. Через карантин ми цього не змогли зробити.

Упродовж останнього року ми відремонтували 7-й гуртожиток, тут робили душові кабіни, умивальні кімнати, туалети та коридори. Лише насамкінець зробили адміністративний поверх.

Зробили ми й кухні в 11-му гуртожитку, бо вони були погані. Там ще треба ладнати коридори й багато що ремонтувати.

Гуртожитки з блочними системами теж хочеться відремонтувати, бо давно їх не ремонтовано, але метою номер один є закінчити відновлення коридорів та підлоги у 4-му гуртожитку.

Найгірша проблема – це гуртожиток № 3. То великі кошти, ми зараз думаємо над тим, щоб легший об’єкт, такий як коридори, дати ремонтувати сторонній організації, а своїми силами робити блоки, бо так виходить краще, нас цікавить якість, наші працівники лагодять краще.

У 11-му, 14-му та 15-му гуртожитках є проблема з ліфтами. Наразі термін експлуатування ліфтів закінчився, ними користуватися не можна. Треба робити капітальний ремонт, це коштує 420 тисяч гривень, якщо ми говоримо про 11-ий гуртожиток, а новий ліфт обійдеться у 800–850 тисяч. Зробити одночасно все, враховуючи яка ситуація в країні, дуже складно, тому ми з ректором минулого тижня дійшли до такого висновку – робити хоча б один ліфт у рік. Ми вже підготували технічне завдання, кошториси, то ж в 11-му гуртожитку до кінця року поміняємо ліфт.

– Чи є ізоляційні кімнати в гуртожитках? Що робити, якщо у студента знайшли Covid-19?

Ми діємо згідно з протоколом, це 48-ма постанова Головного санітарного лікаря, де передбачено алгоритм дій. Ще в нас є поліклініка, ми відправляємо студентів туди. Якщо є підозра на Covid-19, тоді повідомляємо у 8 лікарню, де студентові роблять ПЛР-тест та надають допомогу.

У кожному гуртожитку є ізолятори, у разі підозри захворювання поміщаємо студента туди, тоді викликаємо фірму, з якою вже працюємо від березня, що дезінфікує кімнату та блок повністю. Студент туди не має права заходити добу, живе в ізоляторі. Ізолятор – теж саме, що і блок у гуртожитку, просто його постійно дезінфікують. Згодом, коли студент повернувся у свою кімнату, він сидить на самоізоляції. Місця загального користування теж обробляють.

– Куди можна поскаржитися та звернутися, якщо умови в гуртожитку не влаштовують студентів та їхніх батьків?

– Вони можуть спокійно приходити до заступника директора студентського містечка Віктора Богдановича Андрійовського або до мене, де ми зможемо розв’язати будь-яке питання.

– Чи підніметься ціна за проживання у гуртожитках цього року?

– Ні, адже ціна не може бути більше 40% від мінімальної стипендії.