Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Енергія сонця на службі у хмельницьких політехніків: у коледжі власними силами змонтували сонячну електростанцію

15 травня 2020, 11:03
Хмельницький політехнічний коледж Львівської політехніки

Потужна сонячна станція цими травневими днями з’явилася на даху другого корпусу Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка». Хмельницькі політехніки – перші й поки що єдині в Україні власними силами змонтували та налагодили роботу доволі складного технічного обладнання

На даху навчального закладу встановлено 60 сонячних панелей загальною потужністю 22,5 кВт·год, які будуть генерувати близько 3 000 кВт·год електроенергії на місяць. У короткі терміни обладнано лабораторію, де три інвертори перетворюють постійний електричний струм, який виробляють сонячні елементи, у змінний струм із напругою 220 вольт.

Сонячна станція в коледжі передбачає не лише економію електроенергії через власне виробництво, але й потужний навчально-інноваційний засіб, який обов’язково вплине на поліпшення освітнього процесу. Поєднання міцних теоретичних та практичних знань забезпечать політехнікам успіхи у професійному майбутті та сприятимуть розбудові сильної незалежної України. З огляду на те, що альтернативні джерела енергії стали популярними, на ринку праці зростатиме потреба у фахівцях. Саме тому у Хмельницькому політехнічному коледжі з нового навчального року вводять обов’язковий предмет «Альтернативні джерела енергії».

Станція стане майданчиком для проведення практики студентів – електрорадіовимірювальної за спеціальністю «Комп’ютерна інженерія» і вимірювально-налагоджувальної за спеціальністю «Прикладна механіка». Та найголовніше, що використання сонячної станції внесе суттєві зміни в покращення навчального процесу і буде використано для викладання низки предметів.

Бути успішним – це, насамперед, вчасно приймати управлінські рішення, що впливають на ефективну роботу закладу під час кризових явищ в економіці України. Хмельницькі політехніки не лише йдуть в ногу з часом, а й працюють на перспективу. Економне використання електроенергії і впровадження альтернативних джерел стане одним із важливих елементів, який забезпечить навчальному закладу гарні перспективи в наданні освітніх послуг і допоможе стати більш енергонезалежними.