Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Грати й навчатися: студент Львівської політехніки створює комп’ютерні ігри, щоб вивчати історію

26 жовтня 2020, 13:03
Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки

Розробник комп’ютерних та мобільних ігор, які базуються на фактах з історії України, зокрема Галичини, студент третього курсу Національного університету «Львівська політехніка» Юрій-Ігор Сиротинський. Хлопець спільно з колегами вже розробив три освітні гри про історію України. У планах випуск четвертої відеогри. Він розповів про те, як відеоігри дозволяють навчатися чогось цікавого.

«Чому історична тематика надихнула? Бо ця тема для нас доволі болюча. Моя мама любить часто казати і я теж так думаю, що теперішня українська проблема – це комплекс меншовартості. У багатьох українців я помічаю і, відверто кажучи, у себе теж, що в нас є багато прогалин з історії України. Всі знають про княжу добу, про Володимира Великого, Ярослава Мудрого, а далі прогалина в декілька століть аж до моменту виникнення козацтва. А що було між тим, то українцям важко згадати й розповісти. Тому одна з наших ігор є саме про короля Данила, щоб нагадати, що в нас теж були свої королі, герби... Вписати тодішні українські землі в європейську парадигму тих часів просто необхідно, бо в нас була своя неповторна держава», – каже Юрій.

Студент вважає, щоб зробити історію цікавішою, потрібно надати героям реальних рис, зробити більш живими й зрозумілішими, щоб теперішня молодь могла на них у певних аспектах рівнятися, ставати більш патріотичною.

«Перша наша гра про переможні подвиги: від походу на Царгород до боїв за донецький аеропорт. Друга ж гра про еліту, про маловідомі, але значимі імена українців, яких не знайдеш у підручниках з історії. Гра дозволяє краще пізнати їхні біографії та більше відчути непросту історію України. Наприклад, мені найбільше запам’ятався Ніл Хасевич та Михайло Симчич, обоє діячі ОУН та УПА, які кожен у свій спосіб допомагали українській справі й намагалися добитися основного – створити самостійну Україну», – каже студент.

Ігри розробляли за участі консультантів – знавців історії України, а саме істориків Івана Хоми та Петра Костюка.

Зіграти в патріотичні ігри можна на сайті «Освітні капсули».

Інтерв’ю з Юрієм-Ігорем Сиротинським можна подивитися у програмі «Інфодень на 5 канал Львів».