Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Художник Микола Ступінський був гостем дискусійного клубу Літньої школи україністики «Крок до України»

31 липня 2020, 10:09
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

26 липня гостем дискусійного клубу Літньої школи україністики МІОКу «Крок до України» став Микола Ступінський, український художник зі Львова, який працює у техніці графіки та живопису. Микола є автором шести персональних виставок, серед яких «АТОМ», «MICROCOSMOS», «Торкаючись гармонії», а також є учасником численних мистецьких проєктів в Україні, Італії та Китаї.

Мистецькі критики стверджують, що у художній практиці Миколи Ступінського прочитується «прагнення досконалості у світло-тіньовому моделюванні форми», вдаючись до вражаючої деталізації, митець заохочує вдивлятись не тільки у манеру майстерного виконання, а й у приховані, на перший погляд, смисли, які зчитуються у спробах відрізнити ілюзію від реальності.

Розмова Миколи Ступінського зі слухачами школи з Аргентини, Бразилії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Росії та Румунії розпочалася з обговорення становлення творчої особистості митця, його світогляду, творчих мотивацій і персональної історії успіху.

Натхнення від самого життя, захоплення техніками старих майстрів, серед яких Рембрандт, Веласкес, Леонардо да Вінчі, глибини знань із сотень прочитаних книг та науки, зокрема фізики, емоції від музики та враження від подорожей – далеко не повний перелік факторів, що вплинули на становлення творчого генія художника та надихають його до мистецтва.

«Великий андронний колайдер» – саме так Микола Ступінський охарактеризував творчу майстерню, у якій створює свої картини. За словами митця, існує пряма схожість між наукою і творчістю, адже художник завжди перебуває у пошуку, а творення образу схоже до винайдення наукової формули. Подорожі для митця – можливість побачити картини старих майстрів, дізнатися про їхні техніки, нарешті, доторкнутись до твору, над яким працював великий художник. Також, подорожуючи, митець зустрічає людей і образи, які у майбутньому формують його художнє надбання. У творчих планах Миколи Ступінського – робота у напрямі абстрактного мистецтва та нова виставка.

Унікальною новацією зустрічі стала онлайн-екскурсія галереями творів Миколи Ступінського від самого автора для учасників школи «Крок до України». У прямому ефірі студенти розглядали образи, техніку митця та задавали питання про смисли творів, про натхнення, про художній стиль майстра. Студенти вперше побачили не лише твори художника, але й стали свідками їх появи. І з палітрою вражень розійшлися дискутувати про побачене та почуте у групах з викладачем.